Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Directie Voedselkwaliteit en Diergezondheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer

der Staten-Generaal


Postbus 20018

2500 EK 's-GRAVENHAGE

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum

VD. 2007/2152 september 2007
13 onderwerp bijlagen

Stand van zaken mond-en klauwzeer in verband met uitbraak Verenigd Koninkrijk

Geachte Voorzitter,

Met deze brief informeer ik u over de bevestigde besmettingen van mond-en-klauwzeer nabij Egham, in het graafschap Surrey in het Verenigd Koninkrijk. Tevens stel ik u met deze brief op de hoogte van de maatregelen die ik in Nederland heb ingesteld naar aan- leiding van de nieuwe besmetting in het Verenigd Koninkrijk.

Overzicht stand van zaken In de loop van woensdag 12 september jl. zag het Verenigd Koninkrijk zich opnieuw geconfronteerd met een besmetting van mond-en-klauwzeer bij een veestapel op een boerderij nabij Egham in het graafschap Surrey. Het besmette bedrijf ligt op ongeveer 20 kilometer van Pirbright en van de bedrijven waar op 4 en 7 augustus een besmetting met mond-en-klauwzeer is vastgesteld. De oorzaak van de besmetting is nog niet bekend. Rond het bedrijf, dat uit een aantal verschillende onderdelen bestaat, is door de Britse autoriteiten een beschermingsgebied met een straal van drie kilometer en een toezichts- gebied met een straal van tien kilometer ingesteld. De locatie in Egham is reeds geruimd, de andere locaties en een buurtbedrijf worden geruimd. Daarnaast bestaat er een nog niet bevestigde ernstige verdenking op een varkensbedrijf in Norfolk ten noorden van Londen.

Mede gezien de grote gevolgen die mond-en-klauwzeer kan hebben, is in lijn met de maatregelen genomen op 4 augustus jl. direct al het veetransport voor de ziekte gevoelige dieren in het Verenigd Koninkrijk stilgelegd. Ook voor het transport van producten van gevoelige dieren gelden restricties. Daarmee werd ook de export van voor MKZ-gevoelige dieren en producten stilgelegd. De Europese Commissie heeft gisteren besloten vandaag

een exportverbod af te kondigen voor heel Groot-Brittannië (dus exclusief Noord-Ierland).

Genomen maatregelen in Nederland
Uit de eerste tracering is gebleken dat, sinds eind augustus toen het importverbod naar aanleiding van de besmetting van 4 augustus werd opgeheven, ongeveer 30 diertranspor- ten vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland hebben plaatsgevonden. Deze trace- ring kan nog aangepast worden naar aanleiding van informatie uit de I&R-database en door informatie van andere lidstaten. Gevoelige dieren kunnen immers via andere lid- staten naar Nederland zijn gekomen. Uit voorzorg en voor een deel (de maatregelen 3 t/m 6) aanvullend op de maatregelen genoemd in het beleidsdraaiboek mond-en-klauw- zeer, zijn per 12 september jl. de volgende maatregelen genomen:
1. Bedrijven die dieren uit Groot-Brittannië hebben ontvangen, worden individueel door de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) geblokkeerd, totdat uit onderzoek is gebleken dat de bedrijven vrij zijn van mond-en-klauwzeer.
2. De verplichting tot dubbele reiniging en ontsmetting van vervoermiddelen van even- hoevigen, komend vanuit Groot-Brittannië, blijft van kracht.
3. Een vervoersverbod voor alle voor mond-en-klauwzeergevoelige dieren. Het betreft alle evenhoevigen zoals runderen, schapen, geiten, varkens en herten. Uitzondering op deze regel is het vervoeren naar het slachthuis. Het vervoer dient of rechtstreeks of via verzamelcentra plaats te vinden, waarbij de afvoer dan tevens rechtstreeks moet plaatsvinden.

4. Een verzamelverbod van voor mond-en-klauwzeergevoelige dieren. Dit betreft niet alleen de reguliere verzamelplaatsen voor evenhoevigen, maar ook evenementen waar dieren bij elkaar worden gebracht, zoals jaarmarkten en braderieën.
5. Een verplichting tot het reinigen en ontsmetten van vervoermiddelen waarmee paard- achtigen vanuit Groot-Brittannië in Nederland worden gebracht, alsmede vervoermid- delen die in Nederland worden gebracht welke kennelijk zijn gebruikt voor het vervoer van paardachtigen in Groot-Brittannië. Hoewel paardachtigen niet gevoelig zijn voor mond-en-klauwzeer valt niet uit te sluiten dat deze vervoermiddelen contact kunnen hebben gehad met bedrijven waar mogelijk besmette evenhoevigen aanwezig zijn.
6. Een verplichting voor houders van evenhoevigen om een register bij te houden van alle bedrijfsmatige bezoeken die op hun bedrijf plaatsvinden. Deze gegevens dienen voor een periode van ten minste drie maanden bewaard te worden.

Bovenstaand maatregelenpakket komt op hoofdlijnen overeen met de maatregelen geno- men naar aanleiding van de uitbraak van mond-en-klauwzeer op 4 augustus jl. Met het pakket is beoogd elk risico voor besmetting met en verspreiding van mond-en-klauwzeer binnen de Nederlandse veestapel zoveel mogelijk te voorkomen.

Vervolgacties
Woensdag 12 september jl. is in het ScoFCAH (Permanent Comité voor de Voedselketen en Diergezondheid) in Brussel uitvoerig gesproken over de ontstane situatie naar aanleiding van de besmettingen in het Verenigd Koninkrijk. Tevens heeft op 13 september jl. een basisoverleg met de sector plaatsgevonden, waarin de sector op de hoogte is gebracht van de maatregelen en ontwikkelingen.

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad
13 september 2007 VD. 2007/2152 3

Ten slotte
Uiteraard zal de situatie zeer goed in de gaten gehouden worden. Mocht er sprake zijn van gewijzigde veterinaire omstandigheden op basis van specifieke ontwikkelingen en/of risicoanalyses kan besloten worden tot versoepeling of aanscherping van de genomen maatregelen.

Ik houd u op de hoogte van de ontwikkelingen.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg


---- --