Warmtetherapie vervangt prostaatoperatie


Goed nieuws voor mannen tijdens Europese Dag van de Prostaat

ARNHEM, 20070911 -- Goedaardige prostaatvergroting die op oudere leeftijd bij veel mannen voor plasproblemen zorgt zal in de toekomst steeds minder vaak operatief worden behandeld. Warmtetherapie blijkt de prostaatoperatie op effectieve wijze te kunnen vervangen. Dat zegt prof.dr. F.M.J. Debruyne, oud hoogleraar Urologie in het Universitair Medisch Centrum St. Radboud in Nijmegen en oprichter van de Andros Mannenklinieken in Nederland ter gelegenheid van de Europese Dag van de Prostaat (op vrijdag 14 september 2007).

Bij deze nieuwe techniek, de zogeheten transurethrale microwave thermotherapie (TUMT) wordt via de plasbuis een draadje ingebracht tot de hoogte van de prostaat. Het draadje is voorzien van een antenne die microgolven uitzendt. Deze microgolven warmen de prostaat lokaal zodanig op dat het weefsel afsterft. Hierdoor ontstaat weer voldoende ruimte rondom de plasbuis waardoor gewoon plassen weer mogelijk wordt.

Prof. Debruyne: `Dankzij technische verbeteringen aan de apparatuur - onder andere door een voortdurende controle van de temperatuur in de prostaat - zijn de resultaten van deze aanpak inmiddels evengoed als die bij de ouderwetse operatie, waarbij een deel van het prostaatweefsel wordt weggehaald zodat de plasbuis weer meer ruimte krijgt. Echter met het voordeel dat een TUMT-behandeling minder ingrijpend voor de patiënt is, korter duurt (tussen de 15 en 60 minuten) en niet het risico op de gevreesde bijwerking van impotentie heeft.'

Nieuwe techniek in 6 klinieken

In Nederland wordt de warmtetherapie op dit moment in zes urologiecentra, waaronder de Andros Mannenklinieken, met succes uitgevoerd. Uit een analyse blijkt nu na een jaar dat 80 procent van de mannen die anders geopereerd hadden moeten worden, door de nieuwe behandelingstechniek van hun klachten af zijn. Debruyne: `Voor de patiënten betekent de thermotherapie dat zij weer goed kunnen plassen, `s nachts minder hoeven op te staan, de plaskracht terug is en dat zij niet meer een verhoogde druk om te plassen voelen in de onderbuik'.

Tevreden patiënten

Een tevredenheidsonderzoek onder de patiënten toont aan dat hun kwaliteit van leven door de warmtebehandeling aanzienlijk is verbeterd. Andere ervaringen bij andere klinieken waar de warmtebehandeling ter beschikking staat zijn gelijkwaardig. Volgens prof. Debruyne kan de nieuwe methode nu als een acceptabel alternatief beschouwd worden voor een operatie. `Warmtetherapie en opereren komen overigens pas in aanmerking wanneer we met medicijnen de prostaat niet genoeg kunnen laten slinken', aldus de Nijmeegse professor.





Ingezonden persbericht