KNHS


Oranje prestaties op EK eventing vallen iets tegen 14 september 2007
kjm-070914-sminia.jpg

Bettina Hoy voorlopig aan de leiding in EK eventing

PRATONI DEL VIVARO (KNHS) - In de dressuur, het eerste onderdeel van het EK eventing dat dit weekeinde in het Italiaanse Pratoni del Vivaro wordt gehouden, gaat de Duitse amazone Bettina Hoy-Overesch met Ringwood Cockatoo aan de leiding. De amazone, die door een blunder tijdens de OS in Athene - zij doorsneed in het afsluitende springparcours de startlijn tweemaal - na de huldiging de gouden medaille weer moest inleveren, heeft een kleine voorsprong op de Fransman Nicolas Touzaint met Galan de Sauvagère, terwijl de Britse sportvrouw van het jaar 2006, Zara Phillips - regerend Europees en Wereldkampioene - met Toytown derde staat.

In totaal komen er twaalf landen teams aan de start en Nederland zou op de geschoonde uitslagenlijst bij de eerste twee moeten eindigen. Na de dressuur lijkt dat een moeilijke opgave, omdat het Oranje trio met een totaal van 174,40 elfde staat en een achterstand heeft van ruim 70 punten op de Duitsers, die aan de leiding gaan. Duitsland heeft zich al geplaatst, maar Frankrijk, België en Italië nog niet en die staan voor ons op de derde, vierde en vijfde plaats.

Madeleine Brugman was tevreden met haar punten. "Ik denk dat de jury goed gejureerd heeft. Sundancer liep in het begin heel fijn. In de middendraf kregen we een kleine hapering, omdat ik denk dat ik teveel vroeg. Verder was ik heel blij met het drafgedeelte, hier kreeg ik ook hoge cijfers voor. In de galop werd hij echter iets gespannen. Wat ik heel positief vond is dat de jury hem hele hoge cijfers wilde geven, waardoor als hij iets goed deed hij ook een behoorlijk hoge waardering ontving", aldus Madeleine, die de cross van Pratoni heel mooi vindt. "De hindernissen zijn goed gebouwd. Ik denk dat het een perfecte cross voor Sundancer is. Voorlopig staat voor mij de snelste routes op het programma. Ik wil proberen zonder risico maar wel hard door de cross te gaan. Ik hoop dat ik foutloos te blijven en de tijdfouten te beperken, maar ik ga uiteraard mijn best doen om er helemaal niets bij te krijgen".

Ondanks het iets tegenvallende resultaat was ook Nynke Sminia te spreken over haar prestatie met Moosroodnoot. "Hoe gek het misschien ook klinkt, ik was best wel tevreden. Moosroodnoot kan ontzettend heet worden en de laatste keer dat ik met hem heb gereden in een dressuurproef gebeurde dat ook. Het was mijn taak om hem hier zo rustig mogelijk in de ring te krijgen en ik denk dat dat redelijk gelukt is. Er zaten helaas wel een paar grote fouten in de proef, die zonde zijn", aldus Nynke, die denkt dat het voor haar en Moosroodnoot een zware opgave zal worden. "Het zal niet gemakkelijk worden. Ik vind het een 'dikke' cross - er zal vrees ik morgen wel het één en ander gebeuren, maar tijdens het verkennen heb ik er toch een goed gevoel aan over gehouden. De hindernissen zien er mooi uit en volgens mij zou het moeten kunnen. Ik hoop foutloos rond te rijden. Ik zal ongetwijfeld wat tijdsfouten hebben, maar hoop ze te beperken", aldus Nynke Sminia.
Bondscoach Martin Lips was niet echt tevreden. "Ik vond alle proeven iets teleurstellend. Annemarie is met haar 59 punten te ver van haar beste prestaties afgebleven. Van Nynke is het mij de laatste tijd opgevallen dat haar paard het in de dressuurbaan de verprutste, dat deed hij gelukkig vandaag niet, maar Moosroodnoot was natuurlijk wel heel erg gespannen. Ik heb Madeleine de laatste dagen zien rijden en dacht: dat paard gaat wel tussen de 35 en 40 punten scoren, maar hij loopt met 45 natuurlijk ook niet slecht, vooral omdat het haar eerste Europese kampioenschap is. Gezien de mogelijkheden van het paard en van haar amazone had het ook echt onder de 40 gekund. Ik ben uiteindelijk niet erg happy, het valt me iets tegen allemaal", aldus Lips.
Over de kansen zich met het team te kunnen kwalificeren voort de Olympische Spelen is Lips ook niet echt optimistisch. "Morgen is natuurlijk weer een nieuwe dag. Wat voor mij een belangrijk punt is is dat de Belgen het goed gedaan hebben in de dressuur. Ik heb de scores nog niet gezien, maar we staan na de dressuur dik achter de Fransen, de Italianen en de Belgen. Dat zijn de landen die achter ons hadden moeten staan voor de kwalificatie. Dus ja, het wordt een heel moeilijk verhaal. Het is morgen een serieuze cross. Er moet een klein wondertje gebeuren als wij dat hier kunnen redden", aldus Lips.

KNHS Mediavoorlichting,
Jacob Melissen

Meer info zie: http://www.eueventingchampionship.com

Tussenstand landenwedstrijd EK na onderdeel 1/dressuur:


1) Duitsland - 102,30

2) Groot-Brittannië - 108,60

3) Frankrijk - 121,90

4) België - 127,90

5) Italië - 142,30
11) Nederland - 174,40

Tussenstand individueel EK na onderdeel 1/dressuur:


1) Bettina Hoy (Dui) - Ringwood Cockatoo - 27,1
2) Nicolas Touzaint (Fra) - Galan de Sauvagère - 29,4
3) Zara Phillips (Eng) - Toytown - 29,8
4) Ingrid Klimke (Dui) - FRH Butts Abraxxas - 31,5
5) Frank Ostholt (Dui) - Air Jordan 2 - 33,1 5) Hinrich Romeike - Marius Voigt Logistik - 37,7 29) Madeleine Brugman (Bornerbroek) - Sundancer 6 - 49,4 50) Annemarie van Merkesteijn (Lieren) - Ozon - 59,0 58) Nynke Sminia (Westbeemster) - Moosroodnoot - 66,0

Tijdschema:

15 september
11.00 uur 15.40 uur: cross country

16 september
09.00 uur 10.00 uur: veterinaire keuring
11.00 uur 13.00 uur: springen eerste gedeelte
15.00 uur 16.00 uur: springen top 20
16.15 uur 16.45 uur: prijsuitreiking

Foto: www.melissen.net / Remco Veurink