Koninklijke Nederlandse Schaakbond


KNSB Bondsraadslid Theo van Spijk overleden

Op vrijdag 14 september is in een ziekenhuis in Eindhoven het KNSB Bondsraadslid Theo van Spijk overleden. Van Spijk was sinds 1981 afgevaardigde van de Limburgse Schaakbond in de Bondsraad van de KNSB, de laatste jaren als reservelid. Volgend jaar zou hij zestig jaar lid zijn geweest van de KNSB en hij was van plan om dan ook afscheid te nemen van de Bondsraad. Het mocht niet zo zijn.

Theo van Spijk (foto LiSB)

Velen zullen Van Spijk kennen als de drukker van het bondsblad. Theo van Spijk leidde samen met zijn broer Huub een drukkerij in Venlo, die door hun vader was opgericht. Als ware schaakliefhebber was het de droom van Theo van Spijk om het bondsblad te mogen drukken. In 1970 lukte het eindelijk om dat waar te maken. Schakend Nederland, zoals het blad toen heette, verhuisde met ingang van september 1970 naar de drukkerij in Venlo. Het blad zou daar tot het juli/augustusnummer van 1996 van de persen blijven rollen.

Met de komst van Schakend Nederland ontwikkelde Van Spijk zich tot een echte schaakdrukkerij en vele schaakbladen zijn sindsdien gedurende langere of kortere tijd in Venlo gedrukt. Ook ging Van Spijk op het uitgeverspad. Hij zette een bescheiden schaakfonds op. In de beginjaren was vooral de serie jeugdboeken van Siep Postma populair. Uit de latere jaren kan onder andere de driedelige serie Elementen van de Schaakstrategie van Herman Grooten worden genoemd. Ook drukte Van Spijk als sponsor jarenlang de nieuwsbrief van het Max Euwe-Centrum. Het bedrijf heeft diverse schaakevenementen gesponsord.

Als schaakbestuurder was Theo van Spijk vooral in Venlo actief. Hij vervulde verschillende bestuursfuncties voor de Koninklijk Erkende Venlose Schaakvereniging. Van 1998 tot 2006 was hij voorzitter.

In het jaar 2000 bestond de Venlose Schaakvereniging 75 jaar. Als voorzitter van de daarvoor opgerichte Stichting Schaakvrienden Venlo was Van Spijk dé initiator van het jubileumtoernooi in de Maaspoort met een landenwedstrijd tussen Nederland en Duitsland waaraan vele grootmeesters deelnamen.

Wegens zijn vele verdiensten voor de vereniging werd hij bij zijn afscheid als voorzitter benoemd tot erelid. Tegelijkertijd ontving hij de Waarderingsonderscheiding van de Gemeente Venlo. Zie verder ook de site van de Limburgse Schaakbond.
Minze bij de Weg

---