Ingezonden persbericht

Recent is door Thermen Holiday in Schiedam een aankondiging gedaan dat zij de kampioenschappen "sauna zitten" organiseren.
De bedoeling van deze kampioenschappen is dat men zo lang mogelijk in een saunacabine gaat zitten met een temperatuur tot 110 graden Celsius.
De winnaar is diegene die dit het langst kan volhouden.

Deze wedstrijdvorm is levensgevaarlijk voor de deelnemers omdat de belasting voor het hart, het vaatstelsel en de longen onaanvaardbaar groot zal worden, zelfs voor "ervaren saunagasten".
Het warmteregulatie centrum in het lichaam wordt door deze activiteit zo ontregeld, dat een plotselinge circulatiestoornis en nog meer ingrijpende gevolgen zeer wel mogelijk zijn.

De Nederlandse Sauna Vereniging keurt deze onverantwoorde activiteit dan ook af en ontraadt een ieder om hieraan deel te nemen vanwege de zeer grote gezondheidsrisico's.
De medisch adviseur van de Nederlandse Sauna Vereniging Dr. N. Cox uit Deventer geeft aan dat daar waar het sauneren de algemene gezondheidstoestand juist zou moeten verbeteren, dit soort acties de risico's alleen maar extreem zal verhogen en keurt deze actie dan ook af.

Dhr. Fred ter Elst, erkend deskundige op saunagebied en lid van diverse nationale en internationale saunaorganisaties, keurt deze activiteit ook ten zeerste af vanwege de onaanvaardbare risico's die hier aan kleven.

De Internationale Sauna Sociëty berichtte ons: Wij hebben dezelfde competities ook al enkele jaren in Finland gezien.
Wij kunnen helaas niet meer doen als ons hiervan te distantiëren.

Ook de Finse Sauna Bond is al jarenlang erg ongelukkig met de eerder gehouden wereldkampioenschappen "sauna zitten", omdat dit ingaat tegen de grondgedachte van de sauna: "De saunagang moet een gezonde activiteit zijn". In het boek van de Finse Sauna Bond 'Geniet van de Sauna' staat de volgende tekst vermeld: "De sauna is geen plaats voor competities om te zien wie zich het langste in de meeste hitte kan bevinden". Het traditionele saunabezoek is gebaseerd op de eerbied voor saunakalmte en harmonie.

Dhr. R. Kamps geeft als voorzitter van de NSV maar ook als exploitant aan dat de saunabranche niet zit te wachten op dit soort onverantwoorde activiteiten.
Daar waar de gehele branche zich hard maakt het sauneren veilig, prettig, ontspannend en dus verantwoord te laten zijn, kan het niet dat een collega deze levensbedreigende activiteiten organiseert.
Dit schaadt de gehele branche die goed en verantwoord bezig is.

Zwolle, 14 september 2007
Nederlandse Sauna Vereniging



Ingezonden persbericht