Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Inspectie Werk en Inkomen

Toezicht ZBO's en overige bestuursorganen

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Postbus 11563 De heer mr. J.P.H. Donner 2502 AN Den Haag Postbus 90801 Prinses Beatrixlaan 82 2509 LV DEN HAAG 2595 AL Den Haag Telefoon (070) 304 44 44 Fax (070) 304 44 45 www.iwiweb.nl

Contactpersoon Datum 14 september 2007 Doorkiesnummer Uw brief van E-mail Ons kenmerk 2007/4021 Onderwerp Integrale probleemanalyse loonaangifteketen

Geachte heer Donner,

In de brief van 8 juni 2007 schreef ik u dat de inspectie het onderzoek naar de stand van zaken van de polisadministratie zal blijven uitvoeren binnen de daartoe wettelijk gestelde toezichtka- ders en u tussentijds zal informeren indien de ontwikkelingen daartoe aanleiding geven.

De inspectie heeft de ontwikkelingen betreffende het tot stand komen van het normenkader, de integrale probleemanalyse en het oordeel van HEC hierover gevolgd. In een bestuurlijk overleg heeft de Raad van Bestuur van UWV de inspectie gevraagd expertise te leveren bij het tot stand komen van het normenkader. De inspectie heeft hieraan invulling gegeven en haar bevindingen gedeeld met vertegenwoordigers van UWV, de directie Uitvoeringsbeleid van het Ministerie van SZW en het Beheerteam.

Aanvullend hierop heeft de inspectie de integrale probleemanalyse beoordeeld en haar bevin- dingen gedeeld met vertegenwoordigers van de directie Uitvoeringsbeleid van het Ministerie van SZW, het UWV en HEC. Betrokken partijen onderschreven de analyse van de inspectie. Verder concludeerden partijen dat de bevindingen van de inspectie, qua scope en diepgang, complementair zijn aan die van HEC.

In deze brief doet de inspectie aanbevelingen om voor de korte termijn voldoende te waarbor- gen dat de in de Integrale probleemanalyse opgenomen oplossingen worden gerealiseerd. Dit laatste mede om de voorziene ketenmanager van voldoende instrumenten te voorzien voor het sturen op het realiseren van de loonaangifteketen.

De inspectie stelt vast dat de Integrale probleemanalyse de problemen en knelpunten goed be- schrijft en dat de in de Integrale probleemanalyse voorziene oplossingen, stappen in de goede richting zijn om een werkende loonaangifteketen te bewerkstelligen.

De Inspectie Werk en Inkomen draagt door haar toezicht bij aan het doeltreffend functioneren van het stelsel van werk en inkomen. IWI is de onafhankelijke toezichthouder voor de minister van SZW.

Ons kenmerk 2007/4021
De inspectie is positief over de maatregelen die partijen hebben voorzien om te komen tot een verbetering van de samenwerking en het versterken van de ketenregie. Een belangrijke rol om de sturing en beheersing op de loonaangifteketen in relatie tot het doelbereik vorm te geven, is belegd bij de ketenmanager met doorzettingsmacht naar beide organisaties. Om deze rol goed te kunnen vervullen acht de inspectie het noodzakelijk dat voor de korte termijnoplossingen invulling wordt gegeven aan:

- het realiseren van managementinformatie over het functioneren van de loonaangifteketen;
- het nader uitwerken van het normenkader met aan de loonaangifteketen te stellen eisen en normen om de doelen van de wetgever te bereiken;

- het uitwerken van het groeipad om de eindsituatie te bereiken, waaronder het opstellen van (plateau-)planningen.

Ten aanzien van het groeipad adviseert de inspectie u ijkmomenten te laten benoemen om vast te stellen of planningen worden gehaald, of de voorziene maatregelen tot de gewenste verbete- ringen leiden en om vast te stellen in welke mate de doelen van de overheid, ook voor de lange- re termijn, worden bereikt.

Voor het zorgvuldig implementeren van oplossingen beveelt de inspectie aan om integrale ke- tentesten uit te laten voeren.

In het kader van uw verantwoordelijkheid voor de polisadministratie en het voorkomen en be- strijden van misbruik en oneigenlijk gebruik dienen de gegevens in de polisadministratie van voldoende kwaliteit te zijn. Een polisadministratie met voldoende kwaliteit van gegevens voor- komt dat burgers worden geconfronteerd met bijvoorbeeld onjuist vastgestelde uitkeringen, toeslagen en extra activiteiten om de onjuiste gegevens gecorrigeerd te krijgen. Om het vereiste kwaliteitsniveau van de gegevens te bereiken, adviseert de inspectie u de bij de loonaangifteke- ten betrokken partijen een integraal controleplan te laten opstellen. De inspectie is hierbij bereid haar expertise aan de betrokken partijen te leveren.

De inspectie adviseert u verder om de haalbaarheid en het benodigde draagvlak van de voorge- nomen maatregelen ook af te stemmen met (vertegenwoordigers van) inhoudingsplichtigen en afnemers.

2/3

Ons kenmerk 2007/4021
Tot slot merk ik op dat de inspectie, gelet op de in gang gezette ontwikkeling, in maart 2008 een rapport zal uitbrengen over de realisatie van de oplossingen vanuit het perspectief van de polisadministratie.

Hoogachtend,
Inspecteur-generaal

(Mw. mr.drs. C. Kervezee)

c.c. Dhr. drs. M.A. Ruys, secretaris-generaal
Dhr. G.P.C.M. Riemen, directeur Uitvoeringsbeleid

3/3