Wereldrecordpoging Mentos Geyser in Breda

10/09/2007 14:44



Perfetti van Melle Benelux B.V.



Wat gebeurt er als je 1000 liter cola light combineert met meer dan 3000 Mentos dragees? Dan krijg je een spectaculaire versie van de Bellagio Fonteinen in Las Vegas, een echte Mentos Geyser. Zaterdag 15 september vindt de wereldrecordpoging Mentos Geyser plaats op het Kasteelplein in Breda, de thuisstad van Mentos. Dit daverende spektakel mag je niet missen.

In mei 2007 is het huidige wereldrecord Mentos Geyser gevestigd in Cincinatti (USA) met 504 deelnemers (www.eepybird.com/mentos.html). Komende zaterdag is het Bredase Kasteelplein de setting om dit wereldrecord te verbreken. Mentos Geyser krijgt zoveel mogelijk bekendheid via internet, televisie en radio zodat de grootste sodafontein ter wereld ook daadwerkelijk de lucht ingaat. Met de wereldtitel in handen wordt het wereldrecord vervolgens geregistreerd in het World Guinness Book of Records. Voordat de recordpoging van start gaat zullen de Eepybirds, de mannen achter de rage van de Mentos Fontein, hun show live presenteren. De dag zal spetterend worden afgesloten met het popfestival Breda Barst (www.bredabarst.nl).

"Very impressive! We might as well sign off and go home!" -David Letterman

Programma informatie in het kort:
15 september, Kasteelplein, Breda
13.00-14.00 DJ Dazzle
14.00 Spetterend optreden van de Eepybirds.
14.30 Wereldrecordpoging Mentos Geyser
14.45-15.15 DJ Dazzle
17.00-23.00 Breda Barst

www.mentos.nl


- Achtergrondinformatie
Hoe is het allemaal begonnen? Het is al jaren bekend dat de combinatie van Mentos in een sodafles, een "sodafontein" veroorzaakt. Amerikaanse experimentartiesten, de Eepybirds, hebben deze fysische reactie gebruikt om de wereldberoemde Bellagio fontein in Las Vegas na te bootsen. Een filmpje hiervan is op youtube.com de hele wereld overgegaan. Daarna is de rage rondom de Mentos-sodafontein in een stroomversnelling geraakt.


- Wat is de verklaring van deze fysische reactie?
Het is geen chemische, maar een fysische reactie. Daarom is het ook niet schadelijk om soda-producten en Mentos tegelijkertijd te consumeren. Frisdranken bevatten een bepaalde, in water opgeloste, CO2 waarde in de vorm van kleine bubbels, die worden samengehouden door watermoleculen. Deze connectie is instabiel. Wanneer de Mentos dragees in de vloeibare drank (Cola Light) vallen wordt het evenwicht verstoord. Dat komt vooral door de gladheid van de oppervlakte van de Mentos dragees. Die is namelijk oneffen waardoor de bubbels zich eromheen vormen en getransformeerd worden in schuim/foam (afhankelijk van de sterkte van de reactie in een fontein).


- Wie zijn de Eepybirds?

De Eepybirds, Fritz Grobe en Stephen Voltz, zijn 2 experimentatieartiesten die met hun experimenten de hele wereld over reizen.

De Eepybirds in de internationale pers: "It's been an amazing year for us here at EepyBird, to say the least. Now GQ, Time, and People have included this whole EepyBird Diet Coke & Mentos madness in their year-end wrap ups. People listed us along with LonelyGirl15 and Evolution of Dance as the standout internet videos of the year. And check out this photo essay at Time.com (we're picture nr7). Thanks to all of them - and to all of you - for making this such an incredible year!" Voor meer informatie over de Eepybirds ga naar: www.eepybird.com/news.html De Eepybirds zijn bij talloze televisieprogramma's en radiostations te gast geweest, inclusief NBC's Today Show, Discovery Channel's Mythbusters and The Late Show with David Letterman. "This performance is like nothing you have ever seen, its amazing and completely insane! " by David Letterman





http://www.mentos.nl