Gemeente Alkemade


Zaterdag 15 september: Burendag

10-09-2007

De buren in de Bosrank hebben wel zin in een feestje. In deze straat zijn de meeste buren al druk bezig met de voorbereidingen voor een gezellig buurtfeest op 15 september 2007. En niet alleen Oude Wetering, ook de rest van Nederland viert op die datum feest. Er doen inmiddels al 138.000 buren mee. In Oude Wetering blijken in de Bosrank de meeste feestbeesten te wonen.

Net als vorig jaar zijn in de provincies Drenthe en Flevoland de meeste buren enthousiast geraakt voor 15 september. In de Randstad moet de organisatie van de feestelijkheden nog op gang komen. De buren in Noord- en Zuid-Holland laten tot nu toe het minst van zich horen. Amerongen is, gezien het aantal deelnemers, de feestelijkste plaats van Nederland. Gevolgd door de gemeenten Arcen & Velden en Anna Paulowna. In Oude Wetering blijken in de Bosrank de meeste buren te porren voor een feestje.

Buurvrouw Anita uit Oude Wetering zegt: "Doe mee met dit feest!"

Ook de burgemeesters van Nederland dragen Burendag een warm hart toe en stimuleren buren vanuit de gemeente om Burendag te vieren op 15 september.

Op de website www.deburendag.nl kan iedereen z´n buren gemakkelijk uitnodigen om samen Burendag te vieren of om te zien welke buren er al meedoen. Van het aantal buren dat al meedoet heeft meer dan 50 procent aangegeven een feestje te willen vieren met de buren. Gevolgd door een praatje maken, met elkaar eten en koffie drinken. Opvallend is dat vrouwen de drijvende kracht achter de organisatie blijken te zijn. Zij geven significant meer aan een feestje te willen organiseren dan dat mannen doen. Vorig jaar bleek al dat 'kletsburen' in Nederland het meeste voorkomen, dit in tegenstelling tot 'klusburen'. Geheel onverwacht blijkt deze 'kletsbuur' een man. Het contact tussen buren wordt namelijk meestal onderhouden met de buurman.

Veel buren in Nederland vinden buurtactiviteiten belangrijk. Toch wordt er zelden iets georganiseerd. Een verklaring hiervoor is 'tijdsdruk'. Ook vindt men het lastig om zonder aanleiding een gesprek te beginnen, zo bleek uit eerder onderzoek van Motivaction (2006). Buurtactiviteiten verlagen die drempel (Motivaction 2007). Daarom helpen veel gemeenten in Nederland door soepel om te gaan met het verlenen van eventuele vergunningen voor buurtfestiviteiten.

Om alvast in de feeststemming te komen, heeft Douwe Egberts samen met Belle Perez en Erik van der Hoff voor iedere buurt een eigen buurtlied gemaakt. Op Burendag zelf vliegen er helikopters over het land die vanuit de lucht 'spotten' waar de meest gezellige buurtfeesten gevierd worden.