Burendag neemt grote vlucht

13/09/2007 08:49



Douwe Egberts



Utrecht, 13 september 2007 - Op 15 september viert Nederland voor de tweede keer Burendag. In alle gemeenten van Nederland worden buurtfeesten gehouden. In Amerongen, gemeente Utrechtse Heuvelrug, zijn maar liefst 50 vergunningen aangevraagd. De initiatiefnemer houdt er rekening mee dat er net als vorig jaar honderdduizenden buren op de been zullen zijn om samen Burendag te vieren. Om een goed beeld te krijgen van de feestelijkheden zal een aantal helikopters over het land vliegen op 15 september. Vanuit de lucht zullen buurtfeesten gefotografeerd worden.

Feesten om drempel te verlagen
Burendag is een dag om de buren even op te zoeken, een praatje te maken of misschien zelfs wel een buurtfeest te organiseren. Contact met de buren en buurtactiviteiten zijn voor buren in Nederland van groot belang, aldus onderzoek van Motivaction dat recent werd uitgevoerd in opdracht van Douwe Egberts. Buurten waar af en toe iets ondernomen wordt, worden door 77 procent van Nederland het meest gezellig gevonden. Bovendien is 92 procent van mening dat buurtactiviteiten goed zijn voor de band met de buren. Meer dan de helft van Nederland vindt echter dat er bij hen in de buurt te weinig georganiseerd wordt. Want ook al vinden buren in Nederland buurtactiviteiten belangrijk, het komt er zelden van iets te organiseren. Zeventig procent van de buren in Nederland heeft zelf nog nooit het initiatief genomen om samen met de buren iets te doen. Een aanleiding blijkt belangrijk om een gesprek te beginnen. Buurtactiviteiten lijken hier de oplossing; 85 procent van de ondervraagden geeft aan dat samen activiteiten organiseren de drempel tot een gesprek verlagen.

Buurtinitiatieven ondersteund na Burendag
Buren die zelf een initiatief hebben dat door en voor de buurt georganiseerd wordt, krijgen de mogelijkheid tot financiële ondersteuning door het Oranje Fonds. Speciaal voor Burendag neemt het Oranje Fonds kleinschalige buurtinitiatieven versneld in behandeling. Zo werken het Oranje Fonds en Douwe Egberts dit jaar samen aan het versterken van de band tussen buren.

Meedoen aan Burendag
Buren kunnen op www.deburendag.nl nog steeds zien welke buren in hun straat meedoen en ook zichzelf aanmelden voor Burendag. Het weer lijkt zaterdag gelukkig geen belemmering om een buurtactiviteit te organiseren, met slechts 10% kans op regen en een middagtemperatuur van 17 graden belooft het een mooie dag te worden.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.nl) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.deburendag.nl

www.deburendag.nl