Burendag 15 september. Buurtactiviteiten belangrijk, drempel hoog

08/08/2007 09:03


Utrecht, 8 augustus 2007 - Uit recent onderzoek van Motivaction blijkt dat Nederlanders contact met de buren en buurtactiviteiten erg belangrijk vinden, maar in de praktijk nemen buren vaak niet het initiatief om iets te organiseren. Daarom wordt op 15 september voor de tweede keer in Nederland de Nationale Burendag gevierd. Vanaf vandaag wordt het buren via www.deburendag.nl makkelijk gemaakt een buurtfeest te organiseren en te zien welke buren meedoen.

Samen met de buren
Contact met de buren en buurtactiviteiten zijn voor buren in Nederland van groot belang. Zo blijkt uit onderzoek van Motivaction dat recent werd uitgevoerd in opdracht van Douwe Egberts. Buurten waar eens in de zoveel tijd iets ondernomen wordt, worden door 77 procent van Nederland het meest gezellig gevonden. Bovendien is 92 procent van mening dat buurtactiviteiten goed zijn voor de band met de buren. Meer dan de helft van Nederland vindt echter dat er bij hen in de buurt te weinig georganiseerd wordt. Vooral jongeren tussen 18 en 25 jaar missen activiteiten in de buurt. Ook al vinden buren in Nederland buurtactiviteiten belangrijk, het komt er zelden van iets te organiseren. Zeventig procent van de buren in Nederland heeft zelf nog nooit het initiatief genomen om samen met de buren iets te doen. Een verklaring voor deze ogenschijnlijk tegenstrijdige resultaten is 'tijdsdruk' en ook vindt men het lastig zonder aanleiding een gesprek te beginnen, zo bleek uit eerder onderzoek van Motivaction (2006). Voor dit laatste lijken buurtactiviteiten de oplossing; 85 procent van de ondervraagden is namelijk van mening, dat buurtactiviteiten de drempel om met buurtgenoten in gesprek te komen verlagen.

15 september Burendag
Vanaf vandaag kan heel Nederland op www.deburendag.nl de buren gemakkelijk uitnodigen om samen Burendag te vieren of om te zien welke buren er al meedoen. Om alvast in de feeststemming te komen, heeft Douwe Egberts samen met Belle Perez en Erik van der Hoff voor iedere buurt een eigen buurtlied gemaakt. Het lied is online te beluisteren. Op Burendag zelf vliegen er helikopters over het land die vanuit de lucht zullen 'spotten' waar de meest gezellige buurtfeesten gevierd worden. Ieder buurtfeest dat wordt 'gespot', maakt kans op spetterende optredens. Ook de burgemeesters van Nederland dragen het initiatief een warm hart toe en stimuleren buren vanuit de gemeente om Burendag te vieren op 15 september.

Buurtinitiatieven beloond
Douwe Egberts en het Oranje Fonds, met beschermvrouwe Prinses Màxima, werken dit jaar samen aan het versterken van de band tussen buren. Buren die na Burendag een initiatief hebben dat 'door' en 'voor' de buurt georganiseerd wordt, krijgen de mogelijkheid tot financiële ondersteuning van het Oranje Fonds.





http://www.deburendag.nl

www.deburendag.nl