Provincie Drenthe

15 september eerste culturele Uitdag Drenthe - Opening Culturele seizoen door heel Drenthe
04 Sep 2007

Op zaterdag 15 september opent het Drentse culturele seizoen met de eerste editie van de culturele Uitdag Drenthe. In alle Drentse gemeenten zijn uiteenlopende culturele activiteiten te zien en te beleven. Bezoekers kunnen hun hart ophalen aan klassieke en popmuziek, theater, poëzie en literatuur, beeldende kunst. Op de Uitdag willen de organisatoren van de Drentse Uitdag inwoners kennis laten maken met het culturele aanbod in hun directe omgeving. Uitdag Drenthe is een initiatief van de provincie en de twaalf Drentse gemeenten.

De dag wordt met een poëtische omlijsting door stadsdichter Erik Harteveld geopend in de Gouverneurstuin in Assen. Harteveld zal ook acte de présence geven in de gemeente Noordenveld, Tynaarlo en Aa en Hunze. De gemeenten Emmen, Coevorden, Borger-Odoorn en Midden-Drenthe (Zuidoost Drenthe) krijgen bezoek van zangeres Christel Peters uit Emmen . Hoogeveen, Meppel, De Wolden en Westerveld krijgen een cultureel bezoek van zangeres Margaretha Kleine uit Schoonebeek.

De Drentse Culturele Uitdag wordt spetterend afgesloten in de nieuwe culturele gemeente van Drenthe, Hoogeveen, met optredens van Christel Peters, Margaretha Kleine, Erik Harteveld en een fantastische acrobatische act van Duo Savar en de enthousiaste slagwerkers Mata Cabra. Tijdens dit spektakel zal tevens het Drents Uitburo worden gelanceerd. Het Drents Uitburo heeft als doel om de culturele informatie in Drenthe te verzamelen en te distribueren aan de inwoners van Drenthe en de toeristen om het bezoek aan en de interesse voor cultuur in Drenthe te bevorderen.

Bezoekers van de Drentse Uitdag kunnen die dag gratis met het openbaar vervoer naar de activiteiten. Een uitgebreid programma van de culturele Uitdag en informatie over gratis vervoer Drenthe is te vinden op www.dasnoudrenthe.nl en in de Drentse uitkrant die te vinden is bij alle Drentse bibliotheken en gemeentehuizen.

Hieronder vindt u een overzicht van de activiteiten per Drentse gemeente.

* In gemeente Borger-Odoorn is het Straatmakersfestival tijden de Drentse Culturele Uitdag in 2 e Exloërmond. De dag start met het theaterspektakel `De Fabriek'. Aan het water in 2e Exloërmond wordt door vele vrijwilligers en de vrijwillige brandweer een stuk opgevoerd met water, rook en vuur.

* Gemeente Assen heeft diverse culturele activiteiten op diverse plaatsen in Assen, waaronder een culturele uitmarkt in de gouverneurstuin en het Axis festival.

* In de Gemeente Hoogeveen zijn op diverse locaties in het centrum van Hoogeveen in het kader van Hartstocht in Hoogeveen optredens te zien, waaronder Duo Savar met acrobatische acts en Zwoelie Troelis met een verrassend muzikaal muziekspektakel.
* In de Gemeente de Wolden vinden bij het kerkje van Blijdestein (nabij Ruinerwold), diverse culturele activiteiten plaats, waaronder o.a. workshops onder leiding van Cor Koppenol en diverse muzikale optredens.

* Gemeente Noordenveld heeft een levendig programma waarbij tal van ensembles zich op cultureel terrein zich presenteren op het landgoed Mensinghe.

* In de gemeente Coevorden kunt u wandelen in de bossen achter Ellert en Brammert in Schoonoord en genieten van de fraaie kunst- en natuurwerken in het bos. In Oud Aalden in het hoes van Hol-An kunt u genieten van een historische modeshow.
* De gemeente Emmen start het culturele seizoen met in de Grote Kerk, de bibliotheek en theater de Muzeval `s middags een doorlopend programma van optredens door amateurgezelschappen, bands, koren en dansers.

* In de gemeente Midden-Drenthe kunt u kijken, luisteren en meedoen met diverse culturele activiteiten in en rondom het gemeenthuis in Beilen en tussen 't Oale Gemientehoes en de Hervormde Kerk in Westerbork.

* De gemeente Meppel legt in het kader van de Drentse Culturele Uitdag vooral het accent op activiteiten en presentaties in schouwburg Ogterop en in het nieuwe centrum voor musische vorming.
* In de gemeente Aa en Hunze staat de Drentse Culturele Uitdag in het teken van de beeldende kunst en vindt er op de oprijlaan voor het gemeentehuis een kleine kunstmarkt plaats en zullen in en rondom het gemeentehuis diverse culturele activiteiten plaats vinden (lezingen, demonstraties, workshops, muziek en exposities).
* In de gemeente Westerveld verzorgen diverse koren optredens en zullen kunstenaars en galeries zich presenteren op de Koloniehof in Frederiksoord onder het thema `Volkoren met duusternis'.
* In de gemeente Tynaarlo is dit jaar Eelde de culturele hoofdstad en hebben de culturele instellingen een zeer gevarieerd cultureel programma gemaakt doorspekt met muzikale optredens. Locaties zijn o.a. de biblitoheek, museum Vosbergen, museum de Buitenplaats, het Klompenmuseum Gebr. Wietzes en de landgoederengordel Eelde/Paterswolde.