Muslim fashions Ramadan Festival lezing over mode en moslima's

12/09/2007 21:27



Stichting Samenbinding



Annelies Moors (ISIM/Universiteit van Amsterdam) en Özlem Sandikci (Bilkent University, Ankara) laten zien hoe moslima's islam en mode met elkaar in verband brengen. De lezing wordt gecombineerd met een modeshow, een iftarmaaltijd en de presentatie van een speciale uitgave van het tijdschrift Fashion Theory over Muslim Fashions. Deze eerste internationale lezing van het Ramadan Festival vindt plaats op zaterdag 15 september vanaf 18:00 in Felix Meritis, Keizersgracht 324 te Amsterdam.

De termen mode en islam lijken voor sommigen onverenigbaar. Vooral de kleding van vrouwelijke moslims staat bekend als onderhevig aan strenge voorschriften. Vanaf de jaren negentig zijn moslima's zich echter steeds gevarieerder gaan kleden. Van een streng voorgeschreven dress code tot subtiel aangebrachte accenten. Steeds meer jonge vrouwen laten zien dat er een enorme variatie bestaat aan moslima-stijlen.

Het is interessant te zien hoe men deze ontwikkeling ervaart in het buitenland. Veel moslims van de tweede generatie die in Nederland zijn geboren komen sneller in aanraking met westerse mode en trends. Zij voelen zich vaak Nederlander en moslim tegelijk, waardoor de vele stijlen zich mengen. Het is de vraag hoe zij hier mee omgaan, en wat de invloed hiervan is op de islamitische mode. Een internationaal panel bij deze lezing geeft helderheid over de bevindingen in andere landen zoals Iran, Indonesië, Egypte en Turkije.

De lezing wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Buitenlandse Zaken en is een coproductie van het Ramadan Festival en het ISIM (internationaal instituut voor de studie van de islam in de moderne wereld). De voertaal is Engels; toegang is gratis en aanmelding wenselijk, vóór 15 september via lezingen@ramadanfestival.nl.

Dr. Annelies Moors leidt als ISIM-hoogleraar aan de UvA het onderzoek "Islamitische mode: de opkomst van de islam als maatschappelijke factor in Europa, en is één van de redacteuren van Fashion Theory Özlem Sandikci is assistent-professor Marketing op de Bilkent University in Turkije. Ze onderzoekt de marketing van islamitische mode in Turkije.





http://www.ramadanfestival.nl