Ingezonden persbericht


Voorbijsnellend Ogenblik - foto's van Lucienne van der Mijle in het SieboldHuis

PERSBERICHT

Datum sep '07

Plaats Leiden

Voorbijsnellend Ogenblik
Foto's van Lucienne van der Mijle
Vrijdag 28 september 2007 t.e.m. zondag 16 december 2007

'De sprong van het ene beeld in het andere is een ervaring tijdens het reizen. Ik breng mijn eigen voorraad beelden en mijn eigen vluchtige blik op de wereld mee en probeer achter de vreemde façades iets te ontdekken wat tot me spreekt'.

In het najaar van 2007 toont het SieboldHuis een geheel van 'voorbijsnellende ogenblikken': foto's van Lucienne van der Mijle. Deze fotografe is sinds 1999 de huisfotograaf van Yamato, het bekende drum-ensemble uit Japan. Daarnaast reist ze regelmatig af naar Japan, waar ze met haar fototoestel gestileerde momentopnames vastlegt van vissers, dansers en dieren.

De tentoonstelling in het SieboldHuis toont een selectie van deze opmerkelijke foto's. Allen spreken van de intense energie waarmee Lucienne van der Mijle zich identificeert op het moment dat ze de knop van de camera induwt. Bovendien wordt deze 'ki', levensenergie, nog duidelijker gemaakt door telkens twee duidelijk herkenbare beelden naast elkaar te zetten. De twee 'ogenblikken' op de foto's gaan als het ware dansen met elkaar, waardoor een verrassend nieuwe kijk op het geheel ontstaat.

Lucienne van der Mijle's belangstelling voor Japan komt voort uit de kennismaking met de slagwerkgroep Ondekoza, midden jaren 80, uit verhalen van (Japanse) vrienden en het verblijf van haar dochter in Japan. Haar vele reizen naar Japan hebben inmiddels een indrukwekkende hoeveelheid materiaal opgeleverd. In 2000 maakte zij, in het kader van het 400 jarig bestaan van de handelsbetrekkingen tussen Japan en Nederland, de documentaire 'Vissersbestaan Hirado-Vlissingen'.

Het fotoboek Voorbijsnellend Ogenblik is tijdens de tentoonstelling in het SieboldHuis te koop.

Voorbijsnellend Ogenblik - foto's van Lucienne van der Mijlee Tentoonstelling in het SieboldHuis
28 september 2007 t/m 16 december 2007

Bezoekadres: Rapenburg 19, Leiden
Tel: 071 512 55 39 www.sieboldhuis.org info@sieboldhuis.org Openingstijden: dinsdag t.e.m. zondag, 10.00-17.00 uur Entree: ¤7,50 / ¤4,00 / MK en CJP geldig.