Gemeente Barneveld


Burendag op zaterdag 15 september 2007



Op zaterdag 15 september 2007 is het voor de tweede keer Burendag in Nederland. Vorig jaar deden tussen de 300.000 en 400.000 mensen mee aan deze dag. Burendag wordt georganiseerd door Douwe Egberts.

Het dorp De Glind in Barneveld had in 2006 de gezelligste buren van de gemeente. Daar deden vorig jaar de meeste mensen mee aan dit evenement en gaven de meeste buren aan, open te staan voor meer gezelligheid in de buurt. Op de vraag 'In welke omschrijving van burentypes herkent u zichzelf het meest?' gaven de meeste buren aan 'kletsburen' te zijn. Kletsburen maken regelmatig een praatje met elkaar op straat.

Een goede manier om in contact te komen met de buren is door samen iets te doen, zo blijkt uit een onderzoek van Motivaction in juni 2007. Meer dan de helft van Nederland vindt, dat er bij hen in de buurt te weinig wordt georganiseerd. Bijna alle ondervraagden zijn het eens met de stelling: Buurtactiviteiten zijn goed voor de band met de buren (92 procent). Het liefst zouden buren in Nederland een buurtfeest organiseren of bijwonen. Er blijkt echter een enorme drempel om ook daadwerkelijk het initiatief te nemen. Zeventig procent van de Nederlandse buren heeft nog nooit het initiatief genomen om samen met de buren iets te doen.

Douwe Egberts neemt dit jaar het initiatief en stimuleert buren om 'samen' een buurtfeest te organiseren op Burendag. Buren kunnen op www.deburendag.nl met elkaar in contact komen en vinden daar ook achtergrondinformatie, zoals een speciaal buurtlied.

Inwoners die in Barneveld een buurtfeest willen organiseren op 15 september, doen er verstandig aan dit bij de gemeente te melden. Er moet namelijk een (kostenloze) vergunning voor worden aangevraagd. Wie meer informatie wil, kan hiervoor contact opnemen met de gemeente Barneveld. T 0342-495911.

Barneveld, 23 augustus 2007
Persbericht 07090
Mutatiedatum 23/08/2007