Ingezonden persbericht

Stellingmaand 2007

PERSBERICHT
11.09.2007

Stellingnacht
Wijn en cultuur in de forten

's Avonds een fort bezoeken? Dat is mogelijk op zaterdag 15 september tijdens de Stellingnacht. Dwaal rond in een donker fort, geniet van wijnproeverijen, muziek en andere speciale activiteiten.

In maar liefst drie forten (Fort Benoorden Purmerend, Fort Waver-Amstel, Fort bij Edam) zijn er wijnproeverijen. Onder het genot van muziek en hapjes kan men wijnen proeven en uitleg krijgen. Tevens is het mogelijk mee te doen met een rondleiding door de schemerdonkere forten. Reserveren is noodzakelijk (zie voor adressen www.stellingvanamsterdam.nl).

Bij Kunstfort Vijfhuizen is er een culturele avond 'Don't Shoot The Pianoplayer' met muziek, beeldende kunst, entertainment en haute-cuisine. Zo is er in het restaurant een 3-gangen menu met chansonnière "La Sirène" (reservering noodzakelijk). Hierna zijn er optredens van een VJ en DJ als ook van "Tunnelfist".

Kustbatterij bij Diemerdam heeft zowel overdag als 's avonds (12.00 - 22.00 uur) een uitgebreid cultureel programma met rondwandelingen, fietstochten, barbecue, theaterstuk 'Op Hoop' (16.00 en 20.00 uur), familietheaterstuk 'Het verhaal van Dieme' (13.30 en 18.00 uur), muziek met DJ ('s avonds).
Bij Fort bij Spijkerboor zijn er avondrondleidingen (19.00, 19.15, 19.30, 19.45 en 20.00 uur). En ook Fort bij Aalsmeer is open (tot 22.00 uur).

Overdag is er bij de forten ook van alles te beleven in het kader van de Stellingmaand. Zo is Fort bij Hinderdam speciaal op zaterdag 15 september open. Elk heel uur vaart een boot (max. 15 mensen) naar het forteiland in de Vecht. Hier wordt een rondleiding gegeven.
Fort bij Veldhuis (Heemskerk) is open op zondag 16 september en om 14.00 uur is er een lezing over oorlogsgraven. Bij Fort bij Marken-Binnen zijn rondleidingen, waarvoor men zich vooraf dient op te geven.
Voor meer informatie en het volledige programma: www.stellingvanamsterdam.nl
De volgende forten van de Stelling van Amsterdam zijn 15 en 16 september geopend:
Fort Edam (Stellingnacht en 16 sept.), Fort Benoorden Purmerend (Stellingnacht), Fort bij Spijkerboor, Fort bij Marken-Binnen, Fort aan den Ham (16 sept.), Fort bij Veldhuis (16 sept.), Fort bij Penningsveer, Fort bij Vijfhuizen, Fort bij Aalsmeer, Fort aan de Drecht, Fort Waver-Amstel (Stellingnacht), Fort bij Hinderdam, Fort aan de Ossenmarkt, Kustbatterij bij Diemerdam, Forteiland Pampus.

De Stelling van Amsterdam is een tussen 1880 en 1920 aangelegde verdedigingslinie met 42 forten en een aantal batterijen, dijken en sluizen. Het geheel vormt een ring met een omtrek van 135 km op een afstand van circa 15 km van het centrum van Amsterdam. Een belangrijk verdedigingsonderdeel was de mogelijkheid het buitengebied in twee dagen onder water te zetten. De Stelling van Amsterdam was aangelegd ter bescherming van Amsterdam, maar was daarnaast ook een laatste toevluchtsoord voor regering en leger bij doorbraak van andere linies.
Tijdens de Stellingmaand in september zijn veel forten open voor het publiek. Dit jaar doen maar liefst 30 forten mee met de Stellingmaand. Zie voor informatie www.stellingvanamsterdam.nl.
---