Politie Groningen

Zaterdag 15 september 2007

Provincie Groningen, 15-09-2007

Groningen: mannen aangehouden voor drugsbezit

De politie heeft in een horecagelegenheid aan de Grote Markt vrijdagnacht drie mannen aangehouden. Agenten gingen naar de horecagelegenheid, omdat het vermoeden bestond dat het drietal in het bezit zou zijn van harddrugs. Bij controle bleek een 20-jarige man uit de gemeente Hoogeveen in het bezit te zijn van 13 bolletjes op cocaïne gelijkende stof, een zakje wiet en een flesje GHB. Een 25-jarige man uit Hollandscheveld had een zakje speed, een flesje GHB en een vlindermes op zak. De derde verdachte, een 26-jarige man uit Hoogeveen, bleek geen verboden goederen bij zich te hebben. In de auto waarmee het drietal naar de stad was gekomen trof de politie een fles met vloeistof aan, vermoedelijk GHB. Ook werden enige gebruiksgoederen aangetroffen. Alle verboden middelen zijn in beslag genomen. De drie mannen zijn ingesloten voor nader onderzoek.

Groningen: man gooit fiets op politieauto

De politie heeft vrijdagavond in de Invasiestraat in Groningen een 38-jarige Stadjer aangehouden. De politie was in de Invasiestraat, omdat de Stadjer zijn ex-partner lastig viel. Terwijl de politie in gesprek was met de vrouw, gooide de man buiten een fiets op de politieauto. De man is hierop aangehouden voor vernieling en openbare dronkenschap. Hij verzette zich bij zijn aanhouding. De Stadjer is ter ontnuchtering ingesloten.

Groningen: automobiliste botst op taxibusje

Een 35-jarige automobiliste uit Groningen is vrijdagmiddag aan de Siersteenlaan in haar woonplaats achterop een taxibusje gebotst. De 34-jarige taxichauffeur uit Onderdendam stond stil, omdat voor hem een personenauto aan het fileparkeren was. Vermoedelijk heeft de vrouw dit te laat doorgehad. De vrouw is met pijn op de borst overgebracht naar het ziekenhuis. De kinderen die bij haar in de auto zaten, kwamen met de schrik vrij. Ook de taxichauffeur liep geen letsel op. De politie maakt een registratie van het ongeval.

Groningen: man in elkaar geslagen

Een 41-jarige man uit Groningen is vrijdagmiddag aan de Radiumstraat in zijn woonplaats in elkaar geslagen. De Stadjer is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis. Uit onderzoek bleek dat de man door een 39-jarige plaatsgenoot met een stang was geslagen. Aanleiding was een woordenwisseling tussen het slachtoffer en de vrouw van de verdachte. De stang is in beslag genomen. De verdachte meldde zich enige tijd later aan het politiebureau. De man is ingesloten voor nader onderzoek.

Groningen: automobilist tegen paal

Een 68-jarige automobilist uit Groningen is vrijdagmiddag gewond geraakt op de Noordzeeweg. De man was de macht over het stuur verloren en met zijn auto tegen een bewegwijzeringspaal gebotst. Hij is met enkele kneuzingen overgebracht naar het ziekenhuis. Het is onduidelijk waardoor de man de macht over het stuur verloor.

Groningen: vrouw gewond bij val van perron

Een 24-jarige vrouw uit Delfzijl is vrijdagavond licht gewond geraakt bij een val van het perron van het treinstation Groningen. Het zoontje van de vrouw was in eerste instantie van het perron gevallen. De vrouw wilde haar zoontje snel van het spoor afhalen, maar raakte daarbij zelf licht gewond. De trein kon op tijd stoppen. De vrouw is voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis.

Groningen: autospiegels vernield

Aan de Oosterhamrikkade zijn vrijdagavond van tenminste vijf autos de buitenspiegels vernield. Een onbekende man zou vanaf zijn fiets de spiegels van de autos hebben afgetrapt. De politie stelt een onderzoek in.

Aduard: meisje zwaar gewond door bijtwonden hond

Een 5-jarig meisje uit Aduard is vrijdagmiddag zwaar gewond geraakt. Het meisje was aan het spelen aan de Wessel Gansfortstraat, toen plotseling een hond kwam aanrennen. Het meisje werd meerdere malen gebeten door de hond. Ze had verspreid over haar lichaam bijtwonden en is overgebracht naar het ziekenhuis. De politie heeft de hond van de 40-jarige eigenaar in beslag genomen. De hond zal onderzocht worden.

Zevenhuizen: bromfietsster licht gewond bij aanrijding

Een 27-jarige bromfietsster uit Zevenhuizen is vrijdagmiddag licht gewond geraakt bij een aanrijding. De vrouw kreeg op de kruising Hoofddiep/Kerkhoflaan geen voorrang van een 39-jarige automobiliste uit Zevenhuizen. De bromfietsster is voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis.

Hoogezand: aanhanger 250 kg te zwaar

De politie heeft vrijdagmiddag proces-verbaal opgemaakt tegen een 49-jarige automobilist uit de gemeente De Wolden. De man reed in een bestelauto met aanhanger. Op de aanhanger werd een met water gevulde tank vervoerd. Bij weging bleek de aanhanger 1000 kg te wegen, terwijl de bestalauto maximaal 750 kg mocht trekken. Bovendien was de hulpkoppeling niet op de juiste manier bevestigd

Delfzijl: diefstal koper uit windmolen opgelost

De politie heeft twee mannen uit Hoogezand, 23 en 29 jaar, aangehouden. Het tweetal wordt verdacht van de diefstal van koperen kabels uit een windmolen aan de Kloosterlaan in Delfzijl. In de nacht van dinsdag op woensdag waren daar kabels gestolen. Een onderhoudsmonteur reageerde op een storingsmelding en ontdekte de diefstal. Later werden in Farmsum koperen kabels aangetroffen in een weiland. Deze kabels bleken afkomstig uit de windmolen. De politie kon de twee mannen aanhouden, toen zij de kabels kwamen ophalen. In de woning van één van de verdachten is een hoeveelheid gereedschap in beslag genomen. De politie maakt proces-verbaal op.

Grijpskerk: rijbewijs snelle automobilist ingevorderd

De politie heeft vrijdagmiddag op het Hoendiep NZ in Grijpskerk het rijbewijs ingevorderd van een 26-jarige automobilist uit Huizen. De man reed met een snelheid van 144 km/uur, terwijl de maximum toegestane snelheid 80 km/uur is. Hierop moest hij zijn rijbewijs inleveren. De politie maakt proces-verbaal op.

Hoogezand: automobiliste aangereden en geslagen

Een 46-jarige automobiliste uit Kropswolde is vrijdagochtend aangereden door een 40-jarige automobilist uit Hoogezand. De Hoogezandster was op de Jan Huitzingstraat tegen de auto van de andere vrouw gereden, waardoor die vrouw het portier niet meer kon openen. Vervolgens is een woordenwisseling tussen beide vrouwen ontstaan. Volgens de vrouw uit Kropswolde heeft zij meerdere slagen in haar gezicht gekregen. De aanleiding voor de onenigheid zou liggen in de relatiesfeer. De Hoogezandster meldde zich later die middag aan het bureau en is aangehouden. De politie stelt een onderzoek in naar het voorval.

Winschoten: vier jongens aangehouden voor mishandeling

De politie heeft vrijdagavond vier jongens aangehouden. Het gaat om jongens uit Oude Pekela, Midwolda en Winschoten in de leeftijd van 14 tot 16 jaar. Een 10-jarig jongetje uit Winschoten fietste over het Zuiderveen, waar de vier jongens stonden. Bij het passeren werd er over en weer gescholden. Vervolgens gingen de vier het jongetje achterna en werd hij bekogeld met bierflesjes. Ook werd hij geschopt en werd zijn fiets in elkaar getrapt. Het jongetje liep snijwonden op aan zijn hand door een kapot bierflesje. De politie kon het viertal op basis van signalementen aanhouden. De vier jongens zijn ingesloten voor nader onderzoek. De ouders van de minderjarigen zijn ingelicht.

Veendam: twee mannen in elkaar geslagen

De politie trof aan de Scholthuizen in Veendam vrijdagavond twee gewonde mannen aan. Een 36-jarige man uit Delfzijl en een 33-jarige man uit Bellingwolde bleken door een derde man in elkaar geslagen te zijn. Beide mannen hadden verwondingen aan hoofd en gezicht en waren slecht aanspreekbaar. Het tweetal is overgebracht naar het ziekenhuis. Het is nog onduidelijk wat de aanleiding voor de mishandeling is geweest. De politie stelt een onderzoek in.

Winschoten: gasalarmpistool in beslag genomen

De politie heeft vrijdagnacht aan het Marktplein in Winschoten een 28-jarige man uit Winschoten aangehouden. De man bleek in het bezit van een gasalarmpistool. Dit voorwerp is niet van een echt pistool te onderscheiden en daarom verboden. Daarnaast had de man een mes bij zich. Zowel het gasalarmpistool als het mes zijn in beslag genomen. De politie maakt proces-verbaal op.

Provincie Groningen: controle gepimpte autos

De politie heeft op verschillende plaatsen in de provincie zogenaamde gepimpte autos gecontroleerd. Het gaat dan om autos met folie op de ruiten of om autos die te veel lawaai produceren. Voor de lichtdoorlatendheid van zijruiten geldt een wettelijke waarde van 70%. Voor de voorruit is dit 75%. De politie heeft speciale meetapparatuur om deze waarden te meten. Een beperkte lichtdoorlatendheid verminderd het zicht en brengt daarmee de veiligheid in gevaar. In het kentekenbewijs staat voor elk type auto een bepaald maximum geluidsniveau bij een specifiek toerental. Ook hiervoor is meetapparatuur bij de politie aanwezig. Een te hoog geluidsniveau zorgt voor veel overlast.

Lichtdoorlatendheid:

Delfzijl: Aan de Sluis werd een 42-jarige automobilist uit Delfzijl gecontroleerd. Hij had beide zijruiten voorzien van folie. Bij meting bleek de lichtdoorlatendheid 38% te bedragen. Een 21-jarige automobilist uit Delfzijl werd op de Zwet aan een controle onderworpen. Zijn zijruiten hadden een lichtdoorlatendheid van 34%.

Farmsum: Agenten zagen op de Hogelandsterweg in Farmsum een 24-jarige automobilist uit Delfzijl rijden. De auto van de man had donker gekleurde zijruiten. Bij meting bleek de lichtdoorlatendheid 33%.

Appingedam: De zijruiten van een 24-jarige automobilist uit Delfzijl bleken bij meting een lichtdoorlatendheid te hebben van 21%.

Geluidsniveau:

Veendam: Aan de Julianalaan werd een 31-jarige automobilist uit Winschoten bekeurd. Het uitlaatgeluid was duidelijk hoorbaar. Een meting wees uit dat de uitlaat 105 dB produceerde, terwijl 88 dB het maximaal toegestane geluidsniveau was. Aan het Boven Oosterdiep werd een 37-jarige automobilist uit Veendam gecontroleerd. De man viel op doordat zijn auto, ondanks een dB-killer, veel lawaai produceerde. Een meting wees uit dat hij 6 dB te veel lawaai produceerde. Bij controle bleek de middendemper verwijderd te zijn. Beide automobilisten kregen een bekeuring gekregen en moeten binnen vier weken hun auto in aangepaste vorm tonen aan het politiebureau.

Ter Apel: aan de Westerstraat werd een 22-jarige automobilist uit Vlagtwedde gecontroleerd. De uitlaat van zijn auto bleek na meting een geluidsniveau van 99 dB te behalen, in plaats van de toegestane 81 dB. Hij kreeg een bekeuring en moet zijn aangepaste auto binnenkort aan het politiebureau laten zien.

Provincie Groningen: alcohol in het verkeer

De politie heeft vrijdag op verschillende locaties gecontroleerd op alcohol in het verkeer.

Groningen, Gedempte Zuiderdiep: een 22-jarige automobilist uit Bochhorn (Du) bleek bij controle onder invloed van ruim 1 promille alcohol. Bovendien had de man een gesloten verklaring genegeerd. In totaal moest de man 435 euro betalen en kreeg hij een rijverbod van zes uur.

Groningen, Hoge der A: een 47-jarige snorfietsbestuurder bleek bij controle onder invloed van 1,7 promille alcohol. Het rijbewijs van de man is ingevorderd.

Zuidhorn, Franerweg: een 26-jarige automobilist uit Zuidhorn bleek bij controle onder invloed van 1,3 promille alcohol. Bovendien bleek dat het rijbewijs van de man ongeldig was verklaard. De politie maakt proces-verbaal op.

Provincie Groningen: snelheidscontroles

De politie heeft vrijdag op diverse plaatsen een snelheidscontrole gehouden.

Tolbert, Oldebertweg: aantal geregistreerde voertuigen: 1290, aantal overtredingen: 204, hoogst gemeten snelheid: 93 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Zevenhuizen, Hoofddiep: aantal geregistreerde voertuigen: 1055, aantal overtredingen: 14, hoogst gemeten snelheid: 66 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.