Politie Friesland

Politieberichten van zaterdag 15 september

Fryslân, 15-09-2007 o Politieberichten van vrijdag 14 september 07.00 uur tot en met zaterdag 15 september 11.00 uur.

Wijckel: politie zoekt getuigen van brandstichting
De politie is nog steeds op zoek naar getuigen van de brandstichting in een woning aan de Jachtlustweg op zondag 2 september. In het belang van het onderzoek kan het rechercheteam elke tip of informatie zeer goed gebruiken. In de nacht van zaterdag 1 op zondag 2 september werd de Jachtlustweg, de verbindingsweg van Balk naar Wijckel, druk gebruikt. Dit was namelijk de slotavond van het dorpsfeest van Balk. Net voor de brand hebben twee groepjes, vermoedelijk jongeren, de kruising van Munnikeleane met Jachtlustweg gepasseerd. De politie wil graag met deze mensen in contact komen. Mogelijk hebben zij iets of iemand gezien in de omgeving van de brand. Daarnaast verzoekt de politie iedereen die nog tips en/of informatie heeft, en nog niet met de politie heeft gesproken, om zich te melden bij de politie via 0900
- 8844 of bij Meld Misdaad Anoniem via 0800 - 7000. Komende dinsdagavond 18 september besteedt het opsporingsprogramma Plysjepost op Omrop Fryslân ook aandacht aan deze zaak.

Leeuwarden: politie rolt in loods vijf hennepkwekerijen op De politie heeft vrijdagochtend na een inval in een loods aan de Marshallweg vijf professionele hennepkwekerijen opgerold. Na onderzoek werd besloten om een inval in de loods te doen omdat er een vermoeden bestond dat er een hennepkwekerij in zou zitten. Na de inval troffen de agenten twee trailers en twee vrachtwagens aan met daarin hennepkwekerijen. Ook in een ander gedeelte van de loods werd een hennepkwekerij aangetroffen met duizend planten. In de loods werden geen verdachten aangetroffen. In de twee vrachtwagens bevonden zich 90 planten en in beide trailers 640 planten. Gezien de staat van de voertuigen is het de vraag of het hier mobiele kwekerijen betreft. De apparatuur, de planten, de trailers en de vrachtwagens zijn in beslag genomen en worden vernietigd. De stroom voor de hennepkwekerijen werd illegaal afgetapt en dat zorgde voor een gevaarlijke situatie. De technische recherche heeft in de loods sporenonderzoek verricht. De politie heeft de zaak in onderzoek en zal nog spreken met de eigenaar en de diverse huurders van deze loods.

Doniaga: aanrijding zonder letsel
De politie heeft vrijdagochtend een aanrijding afgehandeld op de Rijksweg A6. Een 40-jarige automobiliste uit Nij Beets kwam uit de richting Joure en ging in de richting van Lemmer. Bij hectometerpaal 303.8 wilde ze een auto inhalen. Hierbij kwam ze net met de linkerbanden op de rand van de rijbaan terecht. Vervolgens corrigeerde de vrouw naar rechts, daarna naar links. Hierop verloor de vrouw de macht over het stuur. Het voertuig draaide vervolgens enkele malen om zijn as, waarbij de vangrail over een lente van 75 meter beschadigd raakte. Het voertuig is afgesleept, de vrouw is door een familielid opgehaald.

Leeuwarden: gewond na val
De politie heeft vrijdagochtend de hulpdiensten geassisteerd bij een ongeval bij een fabriek aan de De Merodestraat. Een 22-jarige inwoner van Leeuwarden was bij de fabriek schoonmaakwerkzaamheden aan het verrichten. Hierbij is het slachtoffer - enkele meters - van de zesde op de vijfde etage gevallen.. Het gaat om een nieuw gedeelte van de fabriek, waarbij het slachtoffer door een gat een verdieping lager is gevallen. Nadat het slachtoffer gestabiliseerd was is hij, per ambulance, met een schedelbasisfractuur en diverse andere verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Er is een traumahelikopter ingezet, die landde bij het winkelcentrum De Centrale.

Drachten: automobilist meldt zich
Bij de politie heeft zich vrijdag een 57-jarige inwoner van Drachten gemeld. De man had in de krant gelezen dat er donderdag op het plein bij de Lawei een aanrijding had plaatsgevonden (zie ook de politieberichten van vrijdag 14 september), waarbij de bestuurder van een auto was doorgereden. Een 13-jarige fietser raakte bij het ongeval gewond. De 57-jarige verklaarde dat hij de fietser niet had gezien. Wel was hij gestopt om te vragen hoe het met de jongen ging. Omdat de man geen schade had ging hij er vanuit dat er dan ook verder niets geregeld hoefde te worden. De politie heeft de zaak verder in onderzoek.

Boijl: aanrijding met letsel
De politie heeft vrijdagmiddag een aanrijding met letsel afgehandeld op de Alteveersweg. Een 35-jarige automobilist uit Wapserveen reed over de Boschoordweg, komend uit de richting Boyl, rijdend in de richting van Doldersum. Hij reed op de kruising toen hij besloot linksaf te slaan. Op de Alteveersweg reed een 64-jarige automobilist uit Oosterstreek, komend uit Noordwolde, gaand in de richting van Dolderdum. De inwoner van Wapserveen heeft geen voorrang verleend aan de van rechtskomende automobilist uit Oosterstreek. Een aanrijding was het gevolg. De passagier van de inwoner van Wapserveen, een 26-jarige inwoner van Uffelte, liep een hoofdwond en vermoedelijk een hersenschudding op. Het slachtoffer is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Assen. Beide voertuigen zijn door een
bergingsbedrijf afgevoerd.

Leeuwarden: 11 alcomobilisten bij alcoholcontrole
De politie heeft van vrijdagavond tot zaterdagochtend 04.00 uur een alcoholcontrole gehouden in het centrum van Leeuwarden. In totaal zijn negen agenten ingezet. Elf bestuurders, op een totaal van 623, hadden te veel gedronken. Een 30-jarige automobilist uit Leeuwarden werd gecontroleerd op de Schrans. De man blies 290 ug/l, tevens reed hij tijdens een rijontzegging en met een ongeldig verklaard rijbewijs. Op de Keizersgracht werd een 28-jarige automobiliste uit Leeuwarden gecontroleerd. Ze blies 585 ug/l, goed voor een rijverbod van zes uur. Ook het rijbewijs werd ingevorderd. Twee bromfietsers hadden ook te veel gedronken: een 44-jarige bromfietser uit Leeuwarden blies 570 ug/l, een 52-jarige bromfietser uit Leeuwarden 705 ug/l. Beiden werden gecontroleerd op het Schoenmakersperk. Een derde bromfietser, een 30-jarige inwoner van Leeuwarden, werd gecontroleerd op de Schrans. De man blies 850 ug/l, goed voor een rijverbod van 10 uur. Tevens had deze verdachte een volledige ontzegging van de rijbevoegdheid.

Wolvega: 51 drankloze bestuurders
De politie heeft zaterdag tussen 00.30 en 01.30 uur 51 automobilisten laten blazen op de Lycklamaweg. Geen enkele bestuurder had te veel gedronken.

Aldtsjerk: man rijdt met ingevorderd rijbewijs
De politie heeft vrijdagavond het rijbewijs ingevorderd van een 41- jarige automobilist uit Dokkum. De man reed over de Lauwersseewei en had nogal wat ruimte op de weg nodig. Dit was een controle waard. Bij het zien van de politie ging de automobilist er echter vandoor. Na een korte achtervolging kon de auto op de Van Sminiaweg aan de kant van de weg worden gezet. De man blies 857 ug/l. Tevens bleek de man te rijden met een rijbewijs dat reeds was ingevorderd. De man kreeg proces-verbaal voor het rijden onder invloed, het negeren van een topteken en het rijden met een ingevorderd rijbewijs.

Leeuwarden: twee aanhoudingen na vechtpartij
De politie heeft zaterdagochtend een 22-jarige inwoner en een 19-jarige inwoonster van Leeuwarden aangehouden op het
Ruiterskwartier. Een 46-jarige Leeuwarder had in een horecagelegenheid een klap op zijn neus gehad van de 22-jarige. Deze werd daarop buiten het etablissement gezet, waarbij tevens de politie werd gebeld. De 22jarige is hierop door de politie aangehouden. De vrouw maakte zich boos op de verdachte ze kende de aangever - en sloeg hem met een vuist in het gezicht. Ook de vrouw is hierop aangehouden. De 22-jarige verdachte wil aangifte geen de vrouw doen.