Politie Groningen

Controle gepimpte autos

Provincie Groningen, 15-09-2007 o De politie heeft op verschillende plaatsen in de provincie zogenaamde gepimpte autos gecontroleerd. Het gaat dan om autos met folie op de ruiten of om autos die te veel lawaai produceren.

Voor de lichtdoorlatendheid van zijruiten geldt een wettelijke waarde van 70%. Voor de voorruit is dit 75%. De politie heeft speciale meetapparatuur om deze waarden te meten. Een beperkte
lichtdoorlatendheid verminderd het zicht en brengt daarmee de veiligheid in gevaar. In het kentekenbewijs staat voor elk type auto een bepaald maximum geluidsniveau bij een specifiek toerental. Ook hiervoor is meetapparatuur bij de politie aanwezig. Een te hoog geluidsniveau zorgt voor veel overlast.

Lichtdoorlatendheid:

Delfzijl: Aan de Sluis werd een 42-jarige automobilist uit Delfzijl gecontroleerd. Hij had beide zijruiten voorzien van folie. Bij meting bleek de lichtdoorlatendheid 38% te bedragen. Een 21-jarige automobilist uit Delfzijl werd op de Zwet aan een controle onderworpen. Zijn zijruiten hadden een lichtdoorlatendheid van 34%.

Farmsum: Agenten zagen op de Hogelandsterweg in Farmsum een 24-jarige automobilist uit Delfzijl rijden. De auto van de man had donker gekleurde zijruiten. Bij meting bleek de lichtdoorlatendheid 33%.

Appingedam: De zijruiten van een 24-jarige automobilist uit Delfzijl bleken bij meting een lichtdoorlatendheid te hebben van 21%.

Geluidsniveau:

Veendam: Aan de Julianalaan werd een 31-jarige automobilist uit Winschoten bekeurd. Het uitlaatgeluid was duidelijk hoorbaar. Een meting wees uit dat de uitlaat 105 dB produceerde, terwijl 88 dB het maximaal toegestane geluidsniveau was. Aan het Boven Oosterdiep werd een 37-jarige automobilist uit Veendam gecontroleerd. De man viel op doordat zijn auto, ondanks een dB-killer, veel lawaai produceerde. Een meting wees uit dat hij 6 dB te veel lawaai produceerde. Bij controle bleek de middendemper verwijderd te zijn. Beide automobilisten kregen een bekeuring gekregen en moeten binnen vier weken hun auto in aangepaste vorm tonen aan het politiebureau.

Ter Apel: aan de Westerstraat werd een 22-jarige automobilist uit Vlagtwedde gecontroleerd. De uitlaat van zijn auto bleek na meting een geluidsniveau van 99 dB te behalen, in plaats van de toegestane 81 dB. Hij kreeg een bekeuring en moet zijn aangepaste auto binnenkort aan het politiebureau laten zien.