Hulpverleningsregio Haaglanden


Brand Erasmusweg, Den Haag

Den Haag, 15 september 2007,

13 personen naar ziekenhuis na brand in woningen

Vanochtend is even na half zeven brand ontstaan in een portiekwoning aan de Erasmusweg in Den Haag. Dertien personen zijn naar ziekenhuizen overgebracht met rookklachten. Tien personen zijn door de brandweer gered.

De brand is ontstaan in een woning op de 1e verdieping van een vier verdiepingen tellend woongebouw. De bewoner ontdekte deze zelf en sloeg direct alarm. Ook drukte hij op het bellentableau in de centrale hal om andere bewoners te waarschuwen.

Bij aankomst van de brandweer was de brand aan de voorzijde van de woning uitslaand en was deze reeds overgeslagen naar de woning daarboven waarin vijf personen aanwezig waren.
Deze konden konden met behulp van buren, politie- en brandweermensen worden gered.

Andere bewoners waren inmiddels naar balkons aan de achterzijde gevlucht, grenzend aan de tuinen van de woningen. Omdat zij hier uit de rook, en dus voorlopig veilig, stonden is brandweerpersoneel bij hen gebleven totdat hun trappenhuis rookvrij was gemaakt. Hierna konden zij veilig naar beneden gebracht worden. Eén man was naar het dak gevlucht alwaar hij met behulp van een hoogwerker van de brandweer kon worden gered.

Door de ambulancedienst zijn dertien personen met rookklachten overgebracht naar diverse ziekenhuizen in Den Haag. Ambulances uit de naburige regios verleenden hierbij assistentie. In de loop van de ochtend mochten alle personen het ziekenhuis weer verlaten. Een papagaai in één van de woningen kwam om het leven.

Rond half acht was de brand onder controle. Ongeveer vijf en twintig bewoners uit de ontruimde woningen naast- en boven de brand zijn met een bus overgebracht naar een politiebureau voor tijdelijke opvang. In de loop van de ochtend zullen zij horen of zij weer terug kunnen keren naar hun woning. In ieder geval zijn drie woningen onbewoonbaar.

De brandschade aan drie woningen is groot, andere woningen liepen rookschade op.
De totale schade bedraagt circa 300.000 euro.
De oorzaak van de brand is nog onbekend.