KNHS



Nederlandse eventers vallen door de mand
15 september 2007


PRATONI DEL VIVARO (KNHS) - In de cross van het Europees Kampioenschap eventing (military) is het Nederlandse, uit drie ruiters bestaande, team niet aan de finish gekomen. De enige Nederlandse combinatie die de eindstreep haalde is Nynke Sminia (Westbeemster) met Moosroodnoot en zij staat laatste op een 44ste plaats, met een straatlengte van bijna 80 punten achterstand op de één na laatste combinatie. Madeleine Brugman (Bornerbroek) ging niet van start in de cross en Annemarie van Merkensteijn (Lieren) staakte de strijd na een val in de tweede watercombinatie. Groot-Brittannië lijkt de gouden team medaille niet te kunnen ontgaan en de strijd om het individuele goud gaat na 2 van de 3 onderdelen tussen de Fransman Nicolas Touzaint en de Britse Zara Phillips, die nu tweede staat.

Van de 62 starters slaagde alleen de zeer ervaren Fransman Nicolas Touzaint er samen met de eveneens zeer ervaren en gelauwerde Galan de Sauvagère in om de gehele uithoudingsproef foutloos af te leggen. Regerende Europees en wereldkampioene Zara Phillips (kleindochter van de Engelse koningin) noteerde met Toytown 2,8 strafpunten in de cross en staat nu tweede, voor de Duitse Bettina Hoy-Overesch met Ringwood Cockatoo.
In de landenwedstrijd gaat Engeland aan de leiding met 119 punten, voor Duitsland met 183,10 en staat Frankrijk derde met 208,90 punten. Nederland, dat dus haar team niet rond kreeg, heeft daarmee niet voldaan aan de eisen van het IOC om in de geschoonde uitslagenlijst bij de eerste twee landen te eindigen.
Martin Lips, de bondscoach, was zwaar teleurgesteld. "Annemarie van Merkensteijn heeft goed gereden, tot de tweede watercombinatie, en daar bleek ze net over te weinig balans te beschikken om na een weigering, die ontstond nadat haar paard Ozon een onderdeel van de hindernis zwaar had geraakt, in het zadel te blijven. In plaats van door te rijden besloot ze op te geven. Nynke Sminia is wel aan de finish gekomen, maar in een tempo dat erg laag lag, waardoor zij een enorme hoeveelheid strafpunten opliep voor het overschrijden van de tijd", aldus Lips.
Madeleine Brugman ging helemaal niet van start en volgens Lips lag dat in de lijn der verwachtingen. "Madeleine had van tevoren te kennen gegeven liever niet naar dit EK te willen gaan, maar omdat het team zich hier zou kunnen kwalificeren is ze meegegaan. Toen bleek dat het Nederlandse team was al uitgeschakeld nadat Annemarie de strijd staakte heeft Madeleine, in overleg met mij, besloten zich terug te trekken. Zij wil liever doorwerken richting Boekelo om daar een topprestatie neer te zetten en die wedstrijd is allicht minder zwaar dan dit EK". Toch heeft Lips nog niet alle hoop richting Hong Kong opgegeven. "Ik hoop in Boekelo een nieuwe start te kunnen maken met een aantal jonge ruiters en paarden en wellicht zullen die nog kans zien zich als individuele deelnemer te plaatsen voor de Olympische Spelen", aldus Lips.

Van de 62 starters bleef alleen de Fransman Nicolas Touzaint geheel foutloos. Negentien combinaties reden de wedstrijd zonder hindernisfouten uit. Acht combinaties werden gediskwalificeerd en elf combinaties trokken zich vrijwillig terug tijdens de cross country. Geen van de ruiters of paarden raakte tijdens de cross gewond.

KNHS Mediavoorlichting,
Jacob Melissen

Meer info zie: www.eueventingchampionship.com

Tussenstand landenwedstrijd:


1) Groot-Brittannië - 119,00

2) Duitsland - 183,10

3) Frankrijk - 208,90

4) Italië - 215,70

5) België - 250,20

6) Denemarken - 250,90

7) Zwitserland - 348,70

Tussenstand individueel:


1) Nicolas Touzaint (Fra) - Galan de Sauvagère - 29,4
2) Zara Phillips (Eng) - Toytown - 32,6

3) Bettina Hoy-Overesch (Dui) - Ringwood Cockatoo - 38,3 44) Nynke Sminia (Westbeemster) - Moosroodnoot - 222,4

Tijdschema:

16 september

09.00 uur 10.00 uur: veterinaire keuring
11.00 uur 13.00 uur: springen eerste gedeelte
15.00 uur 16.00 uur: springen top 20
16.15 uur 16.45 uur: prijsuitreiking

Foto: www.melissen.net / Remco Veurink