Partij van de Arbeid

Politiek Forum bijeen

15-09-2007 07:53

Vandaag kwam het Politiek Forum van de PvdA bijeen in Utrecht. Het werd een enerverende dag waarop werd gediscussieerd met de forumleden over de politieke actualiteit en over Europa. Ook was er ruimte voor de kandidaat voorzitters zich nog een keer te presenteren aan de leden.

Jacques Tichelaar haalde in zijn speech de presentatie van de miljoenennota op Prinsjesdag aan. De PvdA Tweede-Kamerfractie zal de miljoenen nota op 3 themas toetsen: blijft de koopkracht in stand, doet de begroting recht aan de investeringsagenda en wat staat erin over het aanpakken van de topinkomens. De maatregelen die door dit kabinet ten aanzien van de topinkomens zijn genomen zijn nog maar het begin van wat gaat komen in de komende miljoenennotas, aldus Tichelaar.

Later op de middag werd gediscussieerd over Europa en een eventueel referendum over het nieuwe Verdrag. Het standpunt van de Tweede-Kamerfractie in deze sluit aan bij wat in het verkiezingsprogramma van de PvdA staat. Er moet een referendum komen als er grondwettelijke aspecten in het verdrag zitten.

Momenteel ligt hierover een advies van de Raad van State bij het kabinet. Het kabinet buigt zich nu over dat advies. Als zij tot een besluit zijn gekomen zal de Tweede-Kamerfractie dit kabinetsbesluit beoordelen. De leden van het politiek forum verwierpen een motie die de Tweede- Kamer fractie adviseerde de regering te vragen om een raadgevend referendum over het verdrag te organiseren.

Naast Europa en de politieke actualiteit ontstond er commotie over de uitspraak van kandidaat voorzitter Jan Pronk. De uitlatingen van Ruud Vreeman van afgelopen donderdag tegen zijn kandidatuur in de Volkskrant had hij ervaren als een dolkstoot van de politieke top. Huidig interim-voorzitter Ruud Koole ontkende echter met kracht dat er sprake is van een geregisseerde actie tegen Pronk. Ik begrijp het dat hij zich geraakt voelt, maar dat moet je niet pareren met een verhaal dat niet klopt. Een geregisseerde actie van de partijleiding is niet aan de orde geweest.