Partij van de Arbeid

PvdA tegen ontslagrecht

15-09-2007 08:33

De PvdA Tweede-Kamerfractie is tegen het wetsvoorstel van Minister Donner over het ontslagrecht. De goede punten uit de plannen, zoals het recht op een ontslagvergoeding en scholing ondersteunen we wel. Maar als de rechtsbescherming van werknemers niet gegarandeerd kan worden zal de PvdA hier niet mee instemmen, aldus woordvoerder Mariette Hamer.

Het kabinet wil het ontslagstelsel ingrijpend vereenvoudigen. Men wil de preventieve toets schrappen. Een werkgever die een werknemer op straat wil zetten, heeft in het voorstel geen toestemming meer nodig van de kantonrechter. Als geen sprake is van ontslag om bedrijfseconomische redenen heeft de werknemer recht op een in de wet vastgelegde vergoeding. Deze vergoeding is maximaal 100 duizend euro voor 40-plussers. Wie jonger is, ontvangt maximaal 75 duizend euro of een jaarsalaris.

Het ontslagrecht moet volgens het kabinet versoepeld worden om de arbeidsmarkt flexibeler te maken. Maar wij gaan niet voor 200.000 banen voor mensen die aan de kant staan de rechtszekerheid van zeven miljoen werkende mensen opofferen, aldus Hamer.

De PvdA verwacht dat Donner met een nieuw voorstel komt waarin goede elementen zoals het recht op een ontslagvergoeding, het recht op scholing en een betere positie van de flexwerkers terug kunnen komen