15 sept. 200 7

Skatebond Nederland


Persbericht Skatebond Nederland

www.skatebond.nl


Geert-Jan van der Wal zegeviert in Alem, Alain Gloor wint Holland Inline Cup


Geert-Jan van der Wal uit Urk is vanavond winnaar geworden van de vierde en laatste etappe van de Univé Holland Inline Cup in het Gelderse Alem. De 21-jarige Nederlands wegkampioen was na 65 km de snelste in de eindsprint van een kopgroep van acht. Jan van Loon uit Haule werd tweede en Ted Ooijevaar uit Nibbixwoud derde. Van Loons ploeggenoot Alain Gloor had aan de negende plaats voldoende om het eindklassement van de cup te winnen, vóór Roy Boeve. Gloor won de voorgaande drie etappes.


De beslissende kopgroep was ontstaan met nog 25 km te gaan. De andere vijf vluchters waren Josh Lose (Australië), Gerwin Smit (Staphorst), Christian Gert Hoen (Wolvega) en de B-rijders Erwin Mesu (Middelburg) en Frans van Winden (Bergschenhoek), een bonte vertegenwoordiging van allemaal verschillende ploegen. Op de smalle dijken tussen de Maas en de Waal kregen zij een maximale voorsprong van anderhalve minuut.
De overwinning van Geert-Jan van der Wal (Habovo) was zijn derde dit seizoen. "In de eindsprint was ik het meest bang voor Gerwin Smit. Die is de laatste weken heel goed in vorm. Maar ik denk dat hij ook een beetje nerveus werd, want hij ging te vroeg aan. Dat was mijn geluk," aldus de kleine man in het roodwitblauwe pak, die na dit seizoen naar Nefit vertrekt. Van der Wal eindigde als derde in het eindklassement van de Holland Inline Cup en beleefde zijn succesvolste skeelerseizoen ooit. Gerwin Smit werd vijfde, achter Josh Lose, en vierde in het eindklassement.
Jan van Loon (Power-play.nl), de nummer twee, was niet helemaal tevreden: "Ik had 'm eigenlijk moeten winnen vandaag. Maar ja, Geert-Jan is ook een rappe sprinter."
Ted Ooijevaar (Van Lingen-Powerslide) veroverde zijn eerste podiumplaats in een grote wedstrijd. De Noord-Hollander staat meer bekend om zijn uithoudingsvermogen dan om zijn sprint, maar hij wordt wel steeds sneller. "Ik heb er vaak dichtbij gezeten. Mijn probleem is meestal positie kiezen. Een paar weken geleden in Joure zat ik ook in de kopgroep, maar toen heb ik teveel gedaan in de finale. Dat probeerde ik vandaag te vermijden."


Eindwinnaar Alain Gloor zag zijn ploeggenoot Van Loon met de kopgroep vertrekken en hield zich rustig in het peloton. In de laatste ronde demarreerde hij, om met tien seconden voorsprong op het peloton als negende te finishen. Hij vond het te riskant om vol voor de vierde triomf te gaan. "Ik wilde niet het risico lopen me kapot te rijden. Dan had Roy Boeve misschien het klassement nog kunnen winnen."


Een andere ontsnapping van betekenis was die van B-rijder Jouke Hoogeveen uit Amsterdam, die bekend staat om zijn kwaliteiten op de lange afstand. De klassementsleider bij de B-rijders (de A- en B-rijders startten gezamenlijk) demarreerde met nog 42 km te gaan. Hoogeveen kreeg 31 seconden voorsprong en hield dat enkele ronden van 4,6 km vol. Met nog zes ronden te gaan liet hij zich terugzakken in het peloton. Hoewel Hoogeveen als 25e eindigde (zesde B-rijder), behield hij wel genoeg punten om het eindklassement van de Holland Inline Cup bij de B-rijders te winnen. Erwin Mesu werd op de zesde plaats de eerste B-rijder, Frans van Winden (7e) de tweede en Vincent Riemersma uit Rotterdam (19e) de derde. Van Winden eindigde in het klassement als tweede B-rijder. "Ik ben tevreden. Dit wilde ik nog een keer: bij de eerste tien eindigen in een wedstrijd samen met de A-rijders."


C1/V1/D1 (41,5 km)

Nick Roetman (C1) triomfeerde in de categorie C1/V1/D1. De 17-jarige uit Oosthuizen kwam alleen aan de streep, nadat hij 27 km alleen aan de leiding had gereden. Gert-Jan Veltkamp (C1) uit Groningen eindigde als tweede. Hij was in de laatste ronde weggesprongen uit het peloton, maar achterhaalde Roetman niet meer. De Française Nathalie Barbotin won de sprint van het peloton om de derde plek en werd daarmee dagwinnares bij de dames. Nederlands wegkampioene Marieke van Hoek (Wassenaar) eindigde als vierde en won het eindklassement van de Univé Holland Inline Cup. Zes van de eerste tien waren vrouwen. Henk Smit (Bredevoort) was op de tiende plek de eerste veteraan.
Nick Roetman was na drie van de negen ronden van 4,6 km vertrokken uit het peloton. Aanvankelijk was Ben van Ham (Reusel) bij hem, maar hij kon geen kop overnemen en blies zich op, waarna Roetman alleen doorging. Zijn maximale voorsprong was ruim een halve minuut, maar die liep met nog twee ronden te gaan terug tot 15 seconden. Het werd spannend of Roetman het zou redden. Bij het ingaan van de laatste ronde was het verschil weer opgelopen tot 21 seconden, omdat de achtervolgers de jacht niet eendrachtig georganiseerd kregen. Roetman hield aan de eindstreep negen seconden over op Veltkamp en 22 op het peloton.
Roetman won ook de voorlaatste etappe van de Holland Inline Cup in Hallum en eindigde als tweede bij de C1-rijders in het klassement, achter Pieter-Jorn Gemser. "Ik had kunnen winnen, als ik in Zaanstad in de finale niet de verkeerde kant op was gestuurd," aldus Roetman. Hij reed daar in winnende positie, maar in de laatste kilometers was er verwarring en reden begeleiders verkeerd, gevolgd door een aantal rijders.


Eindklassement HIC na vier etappes:


Dames 1:

1. Marieke van Hoek, Wassenaar

2. Annelies van Miert, Brecht (België)

3. Nienke Stenekes, Damwoude


C1-rijders:

1. Pieter-Jorn Gemser, Leeuwarden

2. Nick Roetman, Oosthuizen

3. Sven Abe Tjalma, Beerta


Veteranen 1:

1. Carlo van der Zwan, Heerde

2. Henk Smit, Bredevoort

3. Geert Kruims, Een


C2/V2/D2 (41,5 km)

C2-rijder Rik Koppelaar uit Eindhoven schreef de wedstrijd bij de C2/V2/D2 op zijn naam. Hij won ook het eindklassement bij de C2. Koppelaar arriveerde solo aan de finish met 55 seconden voorsprong op het peloton, nadat hij Michiel de Brauw (V2) uit Maartensdijk had achterhaald, die was ontsnapt. De Brauw, die van alleen wegrijden zijn specialiteit heeft gemaakt, kon Koppelaar niet bijhouden maar werd wel tweede met 14 seconden voorsprong op het peloton. Daarvan won de Belgische Sandra Maes uit Mechelen de sprint om de derde plek. Koppelaar was eerder in de wedstrijd ook al alleen weggeweest.


Eindklassement HIC na vier etappes:


Dames 2:

1. Kim van Duivenvoorde, Heemskerk

2. Birgit Witte, Zaandam

3. Femke Roemer, Alkmaar


C2-rijders:

1. Rik Koppelaar, Eindhoven

2. Bram Hachmang, Wormerveer

3. Henry Pardijs, Vierakker


Veteranen 2:

1. Teade Wiersma, Hurdegaryp

2. Peter Bakker, Rotterdam

3. Peter Bol, Zaandam


Uitslagen en klassementen: www.skatebond.nl/speed




Skatebond Nederland