Gemeente Maastricht

Gratis busvervoer, gras op de Hertogsingel en de aardgaskaravaan

Week van de Vooruitgang in Maastricht 16-22 september

Datum: 11/9/2007

Ook dit jaar doet Maastricht mee aan de Week van Vooruitgang, het landelijke initiatief dat van 16 tot en met 22 september aandacht vraagt voor duurzame mobiliteit. In deze week organiseert de Gemeente Maastricht een drietal activiteiten waarmee ze Maastrichtenaren wil laten stilstaan bij de keuze voor hun vervoersmiddel. Want het maken van bewuste keuzes creëert meer schone lucht, rust en ruimte in wijken en binnenstad.

Gratis busvervoer door heel de stad
Zaterdag 15 en zondag 16 september
Op 15 en 16 september is het busvervoer in heel Maastricht voor iedereen gratis. De gemeente wil Maastrichtenaren die met de bus reizen op deze wijze belonen voor hun keuze voor deze milieuvriendelijkere manier van reizen. Maastrichtenaren die nooit gebruik maken van de bus krijgen dit weekend de kans om goedkoop kennis te maken.

Gras op de Hertogsingel op Europese autovrije zondag Zondag 16 september van 9.00 tot 17.00 uur
De Hertogsingel is een van de drukste en meest vervuilde straten van Maastricht. De gemeente geeft daarom een signaal af door op de Europese autovrije zondag deze straat tussen het Emmaplein en Calavriestraat voor één dag af te sluiten en er gras neer te leggen. De Hertogsingel is die dag een oase van schone lucht en beschikbaar voor spelende kinderen en picknickende gezinnen. Samen met de Stichting Trajekt, TRAXX, Kunstbastion en buurtbewoners zorgt de gemeente voor de aankleding van de straat. Er is gezorgd voor een groene grasmat, picknicktafels, badmintonveldjes, kooivoetbal, skateramps en speeltoestellen en fietsjes voor kinderen. Ook de energiezuinige auto van burgemeester Leers staat op de Hertogsingel. Je kan in de auto en onder de motorkap kijken! Er staan informatiestands van onder andere Green Wheels, Fietsersbond en het CNME in samenwerking met Milieudefensie. De band Green Dream speelt van 14.00 tot 16.00 uur. Zodra alles na 17.00 uur is opgeruimd, gaat de Hertogsingel weer open voor alle verkeer.

Stoepkrijtwedstrijd
Voor alle basisschoolleerlingen organiseert de gemeente op de Hertogsingel een stoepkrijttekenwedstrijd met als thema 'schone voertuigen'. Iedereen kan de hele dag door komen tekenen. Wethouder Wim Hazeu zit in de jury, samen met kunstenaars van het Kunstbastion. Om 16.00 uur maken ze bekend wie de prijs wint: gratis busvervoer voor de hele klas naar een bestemming naar keuze.

Het Kunstbastion: Open ateliers
Zaterdag 15 en zondag 16 september openen veertien kunstenaars die wonen en/of werken rond de Hertogsingel van 12.00 tot 17.00 uur hun deuren voor het publiek. Een bezoek aan de Hertogsingel op zondag kan dus goed worden gecombineerd met een bezoek aan het Kunstbastion. Het verkeer wordt van tevoren via borden al gewaarschuwd voor de afsluiting van de Hertogsingel. Op de dag zelf wordt het verkeer omgeleid. De parkeergarage aan het Vrijthof is gewoon bereikbaar en ook voor de dienstregeling van VEOLIA heeft de afsluiting geen gevolgen.

De aardgaskaravaan komt er aan
Zaterdag 22 september vanaf 16.00 uur - Markt (achterkant Stadhuis) Als afsluiting van de Week van de Vooruitgang komt de aardgaskaravaan van Senter Novem naar de Markt in Maastricht. Deze karavaan bestaat uit voorbeeldauto's, bussen en vrachtauto's die op aardgas rijden. Aan de achterkant van het Standhuis kunt u een kijkje nemen onder de motorkappen. Ook het schone wagenpark van de gemeente is aanwezig.

De Week van de Vooruitgang wordt georganiseerd in samenwerking met de buurtbewoners Hertogsingel, Veolia Transport, Stichting Trajekt, Traxx, Kunstbastion, CNME, Miliuedefensie en Q-park.