Gemeente Castricum

Ga eens vaker op de fiets, te voet of met OV!

Week van de vooruitgang in Castricum

Ook dit jaar zullen tijdens de Week van de Vooruitgang -16 t/m 22 september- tal van mensen zich inzetten voor duurzame mobiliteit. De hele week staat in het teken van lopen, fietsen, openbaar vervoer en kritisch autogebruik om zo meer schone lucht en rust en ruimte in wijken en binnensteden te creëren. In de gemeente Castricum doen we ook mee! De week van de Vooruitgang heeft als hoofdthema de verbetering van het fietsklimaat. Natuurlijk doen we in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland, de Fietserbond, de NS, de ANWB/VVV en vele fietsenwinkels uit de gemeente er alles aan om het lopen, fietsen en het Openbaar Vervoer zo veel mogelijk te stimuleren.

Zondag 16 september:

Autovrije Zondag in de gemeente Castricum

Op zondag 16 september organiseert Milieudefensie de Autovrije Dag. Het autogebruik heeft directe gevolgen voor de lokale luchtkwaliteit dat een bedreiging is voor de gezondheid van bewoners.

Maandag:

Introductie Bikerteam

Het nieuwe bikerteam van de politie wordt geïntroduceerd door burgemeester Emmens. De burgemeester vertrekt samen met wethouder Portegies en wethouder Hommes naar het station in Castricum onder begeleiding van dit fietsteam.

Opening Green Wheels voorziening

Wethouder Portegies neemt bij het station officieel de eerste Green Wheels in gebruik. Greenwheels autos staan op vaste gereserveerde parkeerplaatsen in de stad. 24 uur per dag kun je een auto reserveren via deze website of per telefoon. Per direct kun je met de dichtstbijzijnde beschikbare auto op weg. Met je persoonlijke chipkaart, de zogenaamde Paspartoe, open je binnen enkele seconden zelf de auto. Na het intoetsen van je pincode op de boordcomputer kun je wegrijden.

Verrassingsactie

Bij het station heeft wethouder John Hommes een verrassingsactie georganiseerd voor de fietsende Castricummer.

Dinsdag:

Ambtenaren op de fiets naar het werk

Op dinsdag is in de week van de vooruitgang de dag van op de fiets naar het werk. De gemeente Castricum probeert zo veel mogelijk te stimuleren dat haar werknemers op de fiets gaan. Voor iedere werknemer die dinsdag op de fiets komt is er een gezonde traktatie.

Woensdag:

Wrakken zwerffiets-opruimactie
Op woensdag worden de wrakken en weesfietsen verwijderd bij het station.

Donderdag:

Actiedag 'Op voeten en fietsen naar school'
Elk najaar houdt Veilig Verkeer Nederland de actiedag 'Op voeten en fietsen naar school'. De eerstvolgende actiedag is op donderdag 20 september a.s. Het is de bedoeling dat kinderen op die dag állemaal lopend of fietsend naar school gaan.

Gedurende de hele week (zie matrix):

Graveeractie/ Reparatie fietsverlichtingactie
De hele week zijn er op de schoolpleinen van de Middelbare Scholen mogelijkheden voor de fietser kleine reparaties uit te laten voeren op het gebied van verlichtingen om zijn of haar postcode in het frame te laten graveren. Bij de scholen staat tevens Veilig Verkeer Nederland met een informatiestand.

Reparatie fietsverlichtingactie
Gedurende de gehele week biedt de fietswinkeliers Profile, Kroone Liefting, Zijlstra Tweewielers, Rijwiel-en bromfietshandel Fred Knol aan de arbeidsuren NIET in rekening te brengen. Alleen materiaal moet worden afgerekend door de klant/scholier. Via bonnetje dat bij de stands worden uitgereikt. Fietswinkelier Kroone Liefting is op de schoolpleinen aanwezig.

De OV Tournee

In de Week van de Vooruitgang organiseren tal van vervoersbedrijven, provincies, kaderwetgebieden, gemeenten en organisaties activiteiten om het OV onder de aandacht te brengen en reizigers in het zonnetje te zetten.

WWW.WEEKVANDEVOORUITGANG.NL