Landschap Noord-Holland


Persbericht

Castricum, 11 september 2007

Potstal Ilperveld geopend, zondag iedereen welkom

Natuurgedeputeerde Peter Visser opende gisteren samen met leerlingen van groep 5 van Basisschool de Hoeksteen uit Landsmeer de potstal aan de Kanaaldijk. Met de bouw van de potstal door Landschap Noord-Holland en het in gebruik geven van deze stal aan agrariër Jan Schaap, gekoppeld aan het beheer van graslanden voor weidevogels, kan Landschap Noord-Holland het duurzaam natuurbeheer van 180 hectare in het Ilperveld veilig stellen.

Landschap Noord-Holland is ervan overtuigd met deze aanpak een oplossing te hebben voor het beheer van de moeilijke veenweidegebieden. De boer heeft een gezond bedrijf, er lopen koeien in het Ilperveld, strooisel en riet uit het Ilperveld wordt in de potstal gebruikt en er is ruige stalmest. Dit alles leidt tot een gezonde weidevogelpopulatie en een goed botanisch beheer.

De potstal is gerealiseerd mede dankzij bijdagen van de EU (LIFE, Natura 2000), provincie Noord-Holland, VSBfonds, Vogelbescherming Nederland en de Nationale Postcode Loterij.

Zondag 16 september is er een open dag in de potstal en in het Ilperveld. Er zijn kalfjes te bewonderen, een markt met streekeigen producten en kinderactiviteiten en als bijzonderheid een vaartocht in combinatie met een wandeling in een gebied in het Ilperveld waar dit normaal niet kan.