KNHS



Touzaint Europees kampioen eventing
16 september 2007

PRATONI DEL VIVARO (KNHS) - De Fransman Nicolas Touzaint is met Galan de Sauvagère de nieuwe Europees kampioen eventing. In het afsluitende springparcours, waarin vele fouten werden gemaakt, bleef hij wel foutloos. Even ervoor had de nummer twee in de klassering, de Britse Zara Phillips met Toytown, maar liefst 19 strafpunten op haar totaal bijgeschreven gekregen, waardoor zij van het zilver zakte naar een zesde plaats. Het zilver ging nu naar haar zeer ervaren landgenote Mary King met Call Again Cavalier. Het brons was voor de Duitse Bettina Hoy-Overesch met Ringwood Cockatoo. In de landenwedstrijd ging het goud zeer overtuigend naar Groot-Brittannië, die de als tweede eindigende Fransen op grote achterstand wist te zetten. Het brons ging naar Italië, voor de verrassend sterke Belgen.

Tijdens de veterinaire keuring op zondagochtend werden alle paarden goedgekeurd om deel te nemen aan het afsluitende springparcours. Eén paard dat de cross wel had beëindigd werd niet aangeboden. De eerste starter was Nynke Sminia (Westbeemster) met Moosroodnoot. Zij gooide maar liefst vier balken uit de lepels en voegde daarmee 16 strafpunten toe aan haar totaal, waardoor zij eindigde als 43ste op 238.4 punten. Sminia was ondanks de vier gevallen balken weinig kritisch over haar eigen prestatie. "Het ging niet eens zo slecht met vier fouten. Dat is zonde. Eén fout was echt mijn fout en wel die op hindernis 2. Daarnaast had ik een pechfout en laten we de andere twee we een beetje in het midden laten. Ik heb net niet goed genoeg gereden, een beetje onvoorzichtig en net iets te enthousiast. Maar toch kan ik niet ontevreden zijn. Ik ben blij dat ik de finish heb gehaald, wat lang niet alle ruiters die in dit EK van start zijn gegaan kunnen zeggen. Moosroodnoot is fit aan de finish van de cross gekomen en vandaag was hij ook fit en sprong goed", aldus Sminia, die het EK als spannend heeft ervaren.
In ieder geval is Nyne Smina de beste Nederlander in het EK (zij was de enige die aan de finish kwam), maar daarover heeft ze een dubbel gevoel. "Het is maar net hoe je het bekijkt, aan de ene kant is het niet zo goed gelopen, aan de andere kant mag ik gewoon heel tevreden zijn dat ik de eindklassering heb gehaald, en dat ben ik ook". Bondscoach Martin Lips was iets minder ingenomen met de verrichtingen van het Nederlandse team. "Ik hoop in Boekelo een nieuwe start te kunnen maken met een aantal jonge ruiters en paarden", aldus Lips.

KNHS Mediavoorlichting,
Jacob Melissen

Meer info zie: www.eueventingchampionship.com

Uitslag EK eventing individueel:


1) Nicolas Touzaint (Fra) - Galan de Sauvagère - 29,40
2) Mary King (Eng) - Call Again Cavalier - 41,30
3) Bettina Hoy-Overesch (Dui) - Ringwood Cockatoo - 42,30
4) Jean Teulère (Bel) - Espoir de la Mare - 49,70 6) Zara Phillips (Eng) - Toytown - 51,60
43) Nynke Sminia (Westbeemster) - Moosroodnoot - 238,40

Uitslag EK eventing teams:


1) Groot-Brittannië - 146.00

2) Frankrijk - 212.90

3) Italië - 244.10

4) België - 254.20

5) Denemarken - 290.90

6) Zwitserland - 336.70

7) Duitsland - 1.144.20
12) Nederland - 2.238.40

foto: www.melissen.net / Remco Veurink