NPS/VARA/VPRO
vpro | nps | vara / BUITENHOF NIEUWSBRIEF /

15 september 2007
www.buitenhoftv.nl
Buitenhof 16 september 2007

Het voortbestaan van de VVD
Vandaag hield de VVD een van de meest spraakmakende congressen in haar geschiedenis. Na het vertrek van Rita Verdonk is de partij in een diepe crisis beland en is de vraag wie hier verantwoordelijk voor is. Wat betekent dit voor de positie van de huidige politiek leider Mark Rutte en welke koers moet de partij gaan varen om niet door Wilders en Verdonk gemarginaliseerd te gaan worden? Haalt de VVD haar 60-jarig jubileum? In Buitenhof een gesprek met Hans Wiegel.

De invloed van nieuwe technologie op onze samenleving.
Moeten robots rechten krijgen? Wat zijn de risico's van al deze nieuwe technieken? Het debat over technologische en wetenschappelijke vernieuwingen moet worden gevoerd. In Buitenhof een gesprek met Jan Staman. Hij is directeur van het Rathenau instituut. Een instituut dat de politiek adviseert over technologie en wetenschap.

In de reeks: 'Polarisatie in de Polder:'
In het tweede deel van de serie, waarin Buitenhof de verruwing van het politieke en het publieke debat onder de loep neemt, filosoof Hans Achterhuis. Wat is er eigenlijk mis met discussiëren op het scherpst van de snede, vraagt deze denker zich af.

Hans Achterhuis studeerde filosofie en theologie in Utrecht en Straatsburg. Hij gaf les op de Universiteit van Amsterdam en werd bijzonder hoogleraar milieufilosofie in Wageningen. Voor hij met emiraat ging dit jaar was hij hoogleraar algemene wijsbegeerte aan de Universiteit van Twente. Zijn onderzoek richtte zich vooral op de sociale en politieke filosofie en de filosofie van de technologie. Zijn publicaties bestrijken een breed spectrum in de domeinen gezondheidszorg, arbeid en filosofie van de derde wereld. Momenteel schrijft hij een boek waarin hij de gewelddadigheid van samenlevingen onderzoekt

>

NB De hier genoemde onderwerpen zijn onder voorbehoud en kunnen door de actualiteit nog gewijzigd worden.

Buitenhof zondag 16 september 2007, 12.10 uur, Nederland 1.
Presentatie: Clairy Polak
Columnist: Désanne van Brederode
Eindredactie: Corinne Hegeman
Redactie: Barbara Coolen, Peter van Ingen, Jan van Friesland, Esther Lammers, Leonard Ornstein, Clairy Polak, Herman Schulte Nordholt, Hans van Scharen, Rob Trip, Ad Verbrugge
Webredactie: Joséphine Truijman

Buitenhof wordt afwisselend gepresenteerd door (v.l.n.r.) Peter van Ingen, Clairy Polak en Rob Trip.
>

Uitzending: 16 september 12.10-13.00 uur op Nederland 1. Herhaling: maandagochtend 10.20 uur op Nederland 2.

Op buitenhoftv.nl:
Na elke uitzending vindt u op www.buitenhoftv.nl informatie over de in het programma besproken onderwerpen. Verder kunt u er deze en eerdere afleveringen van Buitenhof nog eens als streaming video bekijken (vanaf de namiddag) en kunt u de column en het idee nog eens rustig nalezen.