NCRV

Dokument

Ongeletterd: de beperkte wereld van de laaggeletterde Anneke

Maandag 17 september
22.50 uur, Nederland 2

Ter gelegenheid van de Week van de Alfabetisering, van 8 tot 14 september, zendt NCRV Dokument de documentaire Ongeletterd van regisseur Chris Westendorp uit. Ongeletterd toont op indringende wijze de beperkte wereld van Anneke, bij wie zich een onomkeerbaar gevoel van eigenwaarde en bevrijding meester maakt naarmate ze beter leert lezen en schrijven.

Anneke kon in haar jeugd moeilijk meekomen op school. Na veel schoolverzuim verliet ze als tiener al voortijdig het speciaal onderwijs. Sindsdien tobt ze met haar ongeletterdheid; ze kan nauwelijks schrijven, lezen en rekenen. In de buurtsupermarkt waar ze werkt, kijkt haar veeleisende bazin Thea haar voortdurend op de vingers . Ze geeft Anneke gevraagd en ongevraagd advies, maar stimuleert haar ook om in de avonduren naar school te gaan. Anneke trekt de stoute schoenen aan en gaat de strijd aan om te leren lezen en schrijven. Ze krijgt dictees, praktijkopdrachten en huiswerk voor haar kiezen. Naarmate ze beter leert lezen en schrijven groeit haar zelfvertrouwen.

Ondertussen zit Anneke midden in de schuldsanering. Haar drugsgebruikende ex-vriend maakte hun gemeenschappelijke geld op. Als Anneke eenmaal schuldenvrij is, kan haar nieuwe toekomst beginnen. Ze droomt ervan ooit haar rijbewijs te halen, zodat ze haar eigen koeriersdienst kan opzetten. En ze wil graag kinderen. Maar ze beseft dat dit allemaal wel erg hoog gegrepen is. Zelf zegt ze: âDe maatschappij is hard, zeker als je van laag niveau bentâ.

Met hulp van haar jobcoach solliciteert Anneke, met succes, bij een grotere supermarkt. Ze schrijft voor het eerst van haar leven een eigen ontslagbrief, die ze met een kloppend hart aan Thea overhandigt. De nieuwe baan valt haar zwaar. Anneke moet schoonmaken en vakken vullen, en dat alles onder grote tijdsdruk. Aan het eind van de week is ze doodop, en belt ze huilend met haar coach. Zal het haar lukken om aan de hoge eisen te voldoen en de baan te behouden?

Zoân 250.000 Nederlanders kunnen niet lezen en schrijven. Een nog veel grotere groep, zoân anderhalf miljoen mensen, heeft grote moeite met lezen en schrijven. Deze laaggeletterden functioneren minder goed op hun werk, thuis en in de maatschappij. De economische gevolgen van laaggeletterdheid zijn groot. Het uitbannen van laaggeletterdheid levert de maatschappij een besparing op van een half miljard euro.

Regie: Chris Westendorp
Productie: Eline van Wees, Memphis Film & Television