Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard


Gemaal Verdoold in Gouderak vernieuwd

PERSBERICHT

Het huidige gemaal M. Verdoold Czn., aan de Kattendijk in Gouderak, wordt grondig vernieuwd en gerenoveerd. Dat heeft het dagelijks bestuur van het hoogheemraadschap, het college van dijkgraaf en hoogheemraden, dinsdag 7 augustus besloten. Op 17 september is er een informatiebijeenkomst.

Het gemaal M. Verdoold Czn., aan de Kattendijk in Gouderak, is aan vervanging toe. Het gemaal stamt uit 1880 en verkeert in een slechte technische staat. In de loop der jaren is het gemaal bovendien een steeds groter gebied gaan bemalen. De bemalingscapaciteit, de hoeveelheid water die het gemaal kan verwerken, is daarom niet langer voldoende.

Het vernieuwde gemaal Verdoold moet in 2011 in werking zijn. Het heeft dan een grotere capaciteit. Het kan meer water uit de polders de Hollandse IJssel inpompen: ongeveer 400 kubieke meter per minuut, in plaats van de huidige 320 kubieke meter.

De meest geschikte plek onderzocht

Met verschillende onderzoeken heeft het hoogheemraadschap de voor- en nadelen van verschillende locaties voor een nieuw gemaal in het gebied de afgelopen maanden in beeld gebracht. Ook is aan eigenaren van percelen in het gebied gevraagd een geschikte locatie aan te dragen en zijn mensen in de omgeving gevraagd naar eventuele bezwaren.

De locatie waar het huidige gemaal staat, kwam als meest positief naar voren. Het huidige gemaal ligt centraal in de polder en de huidige hoofdwatergang, de Stolwijkse boezem, is uitermate geschikt voor de toevoer van water uit de polder. Een knelpunt in Achterbroek, waar het water niet goed doorstroomt, wordt samen met de renovatie opgelost. Een vernieuwd gemaal op de plek van het huidige gemaal is snel te realiseren, tegen relatief lage kosten.

Rijksmonument

Tijdens een informatieavond voor omwonenden, in april 2007, gaven bijna alle bewoners van Gouderak aan veel waarde te hechten aan het historische gebouw. Ook de Historische Vereniging `Golderake' uit Gouderak wil het gebouw graag behouden. Een onderzoek naar de technische staat en de fundering van het huidige gebouw bracht geen ernstige bezwaren voor de aanpassing van het gemaal aan het licht.

Het huidige gebouw blijft zoveel mogelijk intact. Om het gemaal en het gebouw te vernieuwen moet onder meer een deel van de fundering worden vervangen. Omdat het gemaal uit 1880 een Rijksmonument is, heeft ook Monumentenzorg het gemaal geïnspecteerd. Daarnaast heeft het hoogheemraadschap overleg gehad met de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurhistorie en Monumenten (RACM), die het restauratieplan voor het gemaal gaat beoordelen. De RACM ziet graag dat het gemaal in gebruik blijft en wordt gerestaureerd.

Drie nieuwe gemalen houden de Krimpenerwaard droog

Om het droog te houden in de Krimpenerwaard werkt het hoogheemraadschap aan een verbetering van het watersysteem. Zeven oudere, kleinere gemalen worden vervangen door drie nieuwe hoofdgemalen met een grote capaciteit. Het nieuwe gemaal Krimpenerwaard, uit 2004, bemaalt het zuiden en oosten. Het gemaal Joh. Veurink, uit 2003, bemaalt het westen van de Krimpenerwaard. Voor het noorden was er nog geen nieuw gemaal. Met de vernieuwing van het huidige gemaal M. Verdoold Czn. is nu ook de noordzijde van de Krimpenerwaard opgewassen tegen de nattere toekomst.

Op 26 september stelt het algemeen bestuur van het hoogheemraadschap, de verenigde vergadering, naar verwachting geld beschikbaar voor de voorbereidende werkzaamheden en het ontwerp van het gemaal.

Op 17 september houdt het hoogheemraadschap een informatieavond voor omwonenden en andere belangstellenden. Deze vindt plaats in het Dorpshuis in Gouderak, Brouckplein 11, vanaf 19:30 uur. Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij projectleider Dolf van de Voort, e-mail: d.vande.voort@hhsk.nl, tel: (010) 45 37 450, of bij Arno Mosterd, (010) 45 37 246.
verdoold_small.jpg (3 Kb) bemalingsgebied_verdoold2_s.jpg (3 Kb) Gemaal Verdoold Bemalingsgebied