Wageningen Universiteit

17 sep 2007 13:30

Onderdeel: Wageningen UR

Locatie: Aula, gebouw 362, Gen. Foulkesweg 1, Wageningen
Organisatie: Wageningen Universiteit

Promotor: prof.dr. H.H.T. Prins (Resource Ecology)
Co-Promotor: Dr. S. E. van Wieren

'Waarom zijn er zo vele soorten dieren?' en 'hoe kunnen verschillende dieren samenleven?' zijn basale vragen binnen de ecologie. Soorten die hetzelfde voedsel hebben, verschillen in lichaamsgewicht en vorm. Maar is een verschil in lichaamsgewicht voldoende om naast elkaar te kunnen leven? Om deze vragen te beantwoorden, hebben wij experimenten gedaan met tamme Canadese ganzen en konijnen. Voor deze soorten werd gekozen omdat er verschillende ondersoorten respectievelijk rassen bestaan die in hun lichaamsgewicht verschillen.
Hoewel ganzen en konijnen allebei relatief gezien kleine grazers zijn en zij hun hapjes op de schaal van enkele gras-blaadjes selecteren, vonden wij toch kleine verschillen in de voedselkeuze. Grotere ganzen eten, overeenkomstig het Jarman-Bell principe, meer lang gras dan kleinere ganzen. Kleine ganzen zijn in staat om efficiënter op zeer kort gras te foerageren en kunnen grotere dieren op zeer korte graslanden buitensluiten. Verschillende grote grazers kunnen daarom samenleven mits de vegetatie heterogeen is.

Titel proefschrift: Tall swards and small grazers - Competition, facilitation and coexistence of different-sized grazers




Zie het origineel
Directe internet uitzending van de promotie