Gemeente Schiedam


September

De raadscommissies vergaderen.


12 september 2007

Agenda

Maandag 17 september 2007 Commissie Samenleving en Bestuur
20.00 uur secr. dhr. J. Pegtel, tel. 010-2465336 e-mail: j.pegtel@schiedam.nl

Dinsdag 18 september 2007 Commissie Ruimtelijke Ontwikkeling en Beheer


20.00 uur secr. dhr. B.T. de Winter, tel. 010-2465853 e-mail: bt.d.winter@schiedam.nl

Tijdens deze commissievergaderingen komt onder andere aan de orde :

Commissie Samenleving en Bestuur

Het Burgerjaarverslag 2006
In het Burgerjaarverslag vertelt de burgemeester over de kwaliteit van de gemeentelijke dienstverlening en burgerparticipatie (het betrekken van burgers bij beleid) in Schiedam. Sinds 2002 zijn burgemeesters verplicht jaarlijks zo'n verslag uit te brengen aan de gemeenteraad. In het verslag komen onderwerpen aan de orde als bereikbaarheid van de gemeente, klachten, bezwaren en veiligheid.

De burgemeester ziet het als een verslag voor alle Schiedammers. Het verslag voldoet dus niet alleen aan de wettelijke verplichtingen. Zo komen ook alle wethouders aan bod: een kort verslag van de gesprekken die zij zijn aangegaan met Schiedamse burgers en ondernemers over een onderwerp uit hun portefeuille maakt deel uit van het Burgerjaarverslag 2006.

De Bestuursrapportage juni 2007 (Berap 2007-I) (VR 108/2007) Door middel van de Bestuursrapportage, kortweg Berap genoemd, wordt door het college verantwoording afgelegd over de voortgang van de uitvoering van de programmabegroting 2007. Gebeurt er wat het college met de raad heeft afgesproken, zo niet waarom niet of wat dan wel? De rapportage bestaat uit twee onderdelen, de voortgangsmonitor Collegewerkprogramma 2006-2010 en de beheersrapportage.

Deze laatste wordt afgesloten met een overzicht van de consequenties voor de programmabegroting 2007: de begrotingswijzigingen.

De afname van producten van de GGD Rotterdam-Rijnmond De gemeente voldoet via afname van het basispakket aan de wettelijke verplichtingen. Te denken valt aan infectieziektenbestrijding en jeugdgezondheidszorg. Daarnaast kunnen ook nog andere producten worden afgenomen via het zgn. pluspakket. (bijv. bestrijding overgewicht, preventieve jeugdtandheelkundige zorg). De wethouder wil hierover graag de mening van de leden van de commissie polsen.

Commissie Ruimtelijke Ontwikkeling en Beheer

Groenoord
De commissie ROB heeft drie stukken ontvangen die de wijk Groenoord betreffen:

* een geactualiseerde Wijkontwikkelingsvisie 1999-2015;
* de evaluatie van de eerste fase van de vernieuwing van de wijk en het nieuwe programma voor de tweede fase;

* het investeringsprogramma voor de inrichting van de openbare ruimte in Groenoord.

Het college biedt de stukken ter kennisneming aan; de commissie kan er uiteraard wel over van gedachten wisselen. Het college wil in ieder geval dat de commissie zich uitspreekt over de conclusies en aanbevelingen van de evaluatie. Deze zijn namelijk van invloed op de verdere vernieuwingsplannen voor de wijk.

De stukken worden openbaar op het moment dat de commissie deze in behandeling heeft genomen.

Werkbezoek gemeenteraad aan Schiedam Centrum
Op 17 maart 2007 heeft de raad een werkbezoek aan Schiedam Centrum gebracht. In deze raadsperiode zullen alle Schiedamse wijken door de gemeenteraad worden bezocht. Doel hiervan is om de leden van de gemeenteraad nader kennis te laten maken met de bewoners en de woonomgeving van de wijken. De raad kan zich zo oriënteren op wat er leeft in de Schiedamse samenleving.

De Bewonersvereniging Schiedam Centrum heeft naar aanleiding van het bezoek aan het centrum een rapport geschreven. Dit rapport is uitgereikt aan de leden van de raad. Het college heeft op dit rapport gereageerd. De commissie wordt gevraagd om een reactie op zowel het rapport van de bewonersvereniging als op de brief van het college te geven.

Wijziging parkeerverordening 2003 en Verordening parkeerbelastingen
2004
Het college stelt voor dat voor brommobielen in Schiedam parkeergeld betaald moet gaan worden. Een brommobiel is een gemotoriseerd voertuig met een beperkte maximum snelheid tot 45 km per uur.

Sinds 1 januari worden deze voertuigen als motorvoertuigen beschouwd en moeten ze een kenteken voeren. Het college vindt dat het betaald parkeren, net als bij andere motorvoertuigen, nu ook moet gaan gelden voor brommobielen. Voorgesteld wordt om daarvoor de Parkeerverordening en de Verordening Parkeerbelasting aan te passen.

Nota Grondprijzenbeleid
In een nieuwe nota Grondprijzenbeleid wordt duidelijk gemaakt hoe de grondprijzen in Schiedam worden berekend. Er zijn nieuwe regels van toepassing, waardoor gemeenten op gelijke en inzichtelijke wijze hun beleid over grondprijzen moeten beschrijven.

Monopole
Het college wil de voormalige bioscoop Monopole aan de Hoogstraat behouden en zich verder oriënteren op een nieuwe bestemming van het pand. Daar is wat meer tijd voor nodig dan aanvankelijk bedacht. Voor verder onderzoek is nog tot 1 november nodig. Er zal overlegd worden met een aantal belangstellenden. Wat het college betreft wordt het pand niet gesloopt en komt er geen amusementshal. De commissie wordt gevraagd om over dit voorstel te adviseren aan de raad.

Winkelplint Dr. Wibautplein
Het opknappen van het Dr. Wibautplein is nodig om de leefbaarheid van dit deel van Nieuwland weer op een goed niveau te krijgen. Om aan de snel toenemende verpaupering een halt toe te roepen en nieuwe ontwikkelingen in gang te zetten wil het college de winkelplint aan het Wibautplein aankopen. De commissie wordt gevraagd om de raad te adviseren hiervoor geld beschikbaar te stellen.

Informatie
Deze openbare commissievergaderingen vinden plaats in de Aleidazaal van het Stadskantoor, Stadserf 1.
Raadscommissies adviseren de gemeenteraad over stukken die in de raadsvergadering aan de orde komen. U kunt de vergaderingen van de raadscommissies bijwonen en bij raadsvoorstellen het woord voeren. De vergaderstukken liggen ter inzage bij het Gemeentelijk Informatiepunt in de Stadswinkel.Klik hier voor de agendas. Voor verdere informatie kunt u terecht bij de commissiesecretarissen.