Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 12 september 2007

Prinsjesnachtdebat: 'Europa, hoe nu verder.'

Stichting Burger, verzorgt op de avond voor Prinsjesdag het openingsdebat in Den Haag met als thema Europa. Locatie: Nutshuis, Riviervismarkt 5 Den Haag.

Prinsjesnachtdebat 'Europa, hoe nu verder?'

Op Prinsjesnacht, de avond voor Prinsjesdag, gaat Café Politiek op sjiek. Het openingsdebat van de landelijke bijeenkomsten vindt plaats in het fraai gerestaureerde Haagse Nutshuis. Tevens vindt diezelfde avond de uitreiking van de "Burgerprijs" plaats.

Het thema is "Europa, hoe nu verder?" De stand van zaken na de Europese Top in juni jl. wordt uitgelegd door Frans Timmermans, staatssecretaris van Buitenlandse Zaken. Elsevier-columnist Syp Wynia spreekt een prikkelende column uit. Een deskundig panel, onder wie Jan Rood van Instituut Clingendael en de Tweede Kamerleden Luuk Blom (PvdA), Kees van der Staaij (SGP) en Jan Jacob van Dijk (CDA) reageren en gaan met de inleiders in debat. Dit alles onder de bezielende gespreksleiding van Mat Herben, die als LPF-woordvoerder belangrijke ontwikkelingen in gang zette.

Naar verwachting zal het nieuwe Hervormingsverdrag, dat in de plaats komt van de door Frankrijk en Nederland verworpen Grondwet, tijdens de Europese Top van 18/19 oktober a.s. worden ondertekend. Het zou na ratificatie door de lidstaten op 1 januari 2009 in werking kunnen treden. Het initiatief wetsvoorstel Van der Staaij/Herben wil dat Europese verdragen de goedkeuring vereisen van een tweederde meerderheid van het parlement, net als bij wijziging van de (Nederlandse) grondwet. Deze avond moet het een stuk duidelijker worden of een tweede referendum nodig is, of dat goedkeuring door het parlement volstaat.

Het Prinsjesnachtdebat wordt gehouden op maandag 17 september van 20.00 tot 22.00 uur in de Bankhal van het Nutshuis, Riviervismarkt 4 in Den Haag. Deze bijeenkomst is op basis van voorinschrijving en bevestiging toegankelijk. Inschrijven kan via www.prinsjesnacht.nl.

Stichting Burger
Stichting Burger is, naast initiatiefnemer van Radio Politiek, ook uitbater van Café Politiek, thans naast Den Haag actief in de steden Rotterdam, Tilburg en Breda. Vanuit het Nutshuis in Den Haag levert Stichting Burger -ook in samenwerking met andere bewoners en geïnteresseerden- een bijdrage aan "het informeren en interesseren van burgers". Denk daarbij aan initiatieven zoals "Café Politiek" en "Radio Politiek" welke met hun gelijknamige websites al geruime tijd onafhankelijk en ongekleurd actief zijn in de regio Den Haag en vanaf september 2006 ook te bezoeken zijn in Rotterdam, Breda en Tilburg. Stichting Burger bestaat deze maand 1 jaar. De stichting is onafhankelijk en ongekleurd en kan haar activiteiten uitvoeren dankzij giften, schenkingen en donaties van burgers, bedrijven en instellingen.

Noot voor uw redactie: voor meer informatie kunt u contact opnemen met Martine van Leeuwen. E-mail: info@tichtingburger.nl of per telefoon: 070 ­ 361 60 68.