VU Medisch Centrum

Amsterdam, 12 september 2007
2007/070/CA

Internationaal diabetescongres onthult nieuwe behandelmethoden van groeiend probleem

Diabetes te lijf met hagedissenspuug

Is een nieuw medicijn tegen diabetes type 2, gemaakt van een hormoon uit hagedissenspeeksel, echt effectief? Wat is de beste insulinebehandeling voor mensen met diabetes type 2? Komt er nu eindelijk één standaard meetmethode van HbA1c? Deze en nog meer vragen rond diabetes zullen aan de orde komen tijdens het jaarlijkse congres van de European Association for the Study of Diabetes. Komende week trekt het congres meer dan 14.000 artsen, biochemici, klinische wetenschappers en verpleegkundigen van over de hele wereld naar Amsterdam.

Het congres, dat van 17 tot en met 21 september plaatsvindt in de RAI, zal enkele hoogtepunten kennen in diabetesonderzoek. Een van deze hoogtepunten betreft een studie van VU medisch centrum naar een nieuw geneesmiddel gemaakt van een hormoon afkomstig uit het speeksel van een giftige hagedis, het zogenaamde 'Gila monster'. Dit medicijn zou niet alleen de bloedglucosewaarden op peil houden, maar ook het lichaamsgewicht blijvend doen afnemen. En dat is belangrijk voor patiënten met diabetes type 2, die vaak overgewicht hebben. De studie moet uitwijzen of het medicijn inderdaad, ook op langere termijn, zo effectief is. Andere belangrijke onderwerpen op het diabetescongres zijn: de uitkomst van de zogenaamde 4-T study (Treating To Target in Type 2 diabetes) naar de beste toediening van insuline bij mensen met diabetes type 2 waarbij tabletten alleen niet voldoende helpen; en de invoering wereldwijd van een nieuwe standaard HbA1c-meetmethode. Momenteel bestaan er wel twintig verschillende meetmethodes, wat wetenschappelijk onderzoek bemoeilijkt.

De grote belangstelling voor het diabetescongres, onder voorzitterschap van prof. dr. Rob Heine van VUmc, laat zien dat de wetenschappelijke interesse in diabetes enorm is toegenomen. En dat is geen toeval, want diabetes is de snelst groeiende chronische aandoening. In Nederland lijden meer dan een half miljoen mensen eraan. Het merendeel daarvan heeft type 2, gerelateerd aan ouderdom en overgewicht. Als de huidige trend zich voortzet zullen in 2025 ongeveer 380 miljoen mensen, waaronder 940.000 Nederlanders, diabetes hebben.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de dienst communicatie van VU medisch centrum, Caroline Arps (020) 444 3444, fax (020) 444 3450. Persberichten van VU medisch centrum kunt u lezen op www.VUmc.nl.

Achtergrondinformatie (