Dienstenbond CNV

Nieuws

13 september 2007

Overnamestrijd rondom ABN AMRO bijna teneinde

Door: Ahmed Kansouh

De strijd om ABN Amro die in februari begon, nadert zijn einde. Minister Wouter Bos (Financiën, PvdA) heeft tot 17 september om een verklaring van geen bezwaar af te geven voor het bod van het consortium. Eerder gaf hij zon verklaring aan Barclays. Op 20 september is een extra aandeelhoudersvergadering van ABN Amro waarin het bestuur een toelichting zal geven op de biedingen. Ten slotte loopt de biedingsperiode van Barclays en het consortium op respectievelijk 4 en 5 oktober 2007 af. Beide bieders doen het bod gestand als tenminste 80% van de aandelen is aangemeld.

De kans dat Barclays de strijd om ABN Amro wint, wordt ondertussen steeds kleiner. Het bod van het consortium is tegen de huidige koers ruim 12 miljard euro hoger dan dat van rivaal Barclays. En dan? Worden op 6 oktober de Nederlandse bestuurders vervangen? Wellicht, hoewel het ook goed mogelijk is dat Groenink en zijn medebestuurders nog enkele maanden aanblijven. Het consortium zal naar alle waarschijnlijkheid een integratieplan moeten inleveren bij De Nederlandsche Bank, die dat moet goedkeuren. Dit proces zal ongeveer een maand of drie duren, en de ABN-bestuurders zijn bereid zo lang aan te blijven om de bank te managen.
Of het trio van dat aanbod gebruikmaakt, is de vraag.

In de bijlage treft u een update aan van de verschillende trajecten.

Actie bij Bijzondere Aandeelhoudersvergadering
De gezamenlijke bonden organiseren op 20 september a.s. een protest actie om de mening en het belang van de medewerkers onder de aandacht te brengen bij de aandeelhouders en de rest van Nederland. Wij nodigen alle leden uit om op deze datum zoveel als mogelijk aanwezig te zijn vanaf 09.30 uur bij De Doelen te Rotterdam (zie www.dedoelen.nl voor routebeschrijving).

CAO-overleg uitgesteld
ABN AMRO heeft laten weten dat zij het overleg over de nieuwe caos willen uitstellen tot het moment dat in principe duidelijk is wie de nieuwe eigenaar van het bedrijf wordt. Daarom is besloten dat vooralsnog 1 november as. de aftrap van cao-onderhandelingen zal gaan plaatsvinden. De voorstellen van CNV Dienstenbond liggen nu ter beoordeling c.q. aanvulling bij haar Bedrijfsledengroep bij ABN Amro. Na 20 september as. zullen wij aan u onze CAO-voorstellen voorleggen.

Uw steun is nodig
CNV Dienstenbond behaalt o.a. de beste CAO- dan wel Sociaal Plan (SP)-resultaten als leden direct betrokken zijn bij de onderhandelingen en ons daarbij volop ondersteunen. U kunt ons steunen door bereid te zijn informatie van CNV Dienstenbond te verspreiden onder collegas in uw bedrijf of door CNV Dienstenbond te informeren over ontwikkelingen in uw bedrijf (die van belang zijn voor de CAO). Wij verzoeken u dan ook om ons via de mail
(secretariaat@remove-this.cnvdibo.nl) of via telefoonnummer 023-5670 685 te laten weten of u bereid bent om ons en uzelf te helpen.

De steun van uw collegas is nodig
We hebben niet alleen uw (actieve) steun nodig, maar ook die van uw collegas. Hoe meer werknemers bij ABN Amro lid zijn van CNV Dienstenbond, hoe beter de resultaten zullen zijn die wij voor u kunnen bereiken. Geef daarom uw collega bijgaande nieuwsflits en vraag hem/haar om lid te worden van CNV Dienstenbond.

Mocht u naar aanleiding van het voorgaande vragen en/of opmerkingen hebben, dan kunt u contact opnemen met bestuurder Ahmed Kansouh (tel: 023-5651052 of e-mail: a.kansouh@remove-this.cnvdibo.nl