Gemeente Amsterdam



Uitnodiging
Aan de redacties en correspondenten

Datum 14 september 2007
Kenmerk 061

Week van de Vooruitgang in Amsterdam: actieweek voor gezonde lucht

Geachte mevrouw, mijnheer,

Amsterdam doet van maandag 17 t/m zondag 23 september actief mee aan de landelijke week van de Vooruitgang. Deze week staat in het teken van lopen, fietsen, OV en kritisch autogebruik voor een betere luchtkwaliteit. In de Week van de Vooruitgang organiseert de gemeente een hele reeks activiteiten, waar Amsterdammers aan mee kunnen doen. Slot vormt de Autovrije Dag op 23 september. Mensen die al fietsend, lopend of met het openbaar vervoer naar hun werk gaan worden gestimuleerd dat vooral te blijven doen. Kiest men toch voor de auto, motor, brommer of scooter? Dan is dit het moment om hier eens kritisch naar te kijken. Er is namelijk heel veel mogelijk om schoner en zuiniger te rijden en er zijn steeds meer aantrekkelijke alternatieven. In De Week van de Vooruitgang staan deze mogelijkheden centraal.

De lucht in Amsterdam is niet schoon genoeg. De gemeente Amsterdam neemt een hele reeks maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren, vastgelegd in het Actieplan Luchtkwaliteit. De Week van de Vooruitgang vormt ook het slot van het debat rondom het discussiedocument `Voorrang voor een gezonde stad'. Veel van de maatregelen zijn gericht op het verkeer omdat het gemotoriseerde verkeer de belangrijkste oorzaak is van de slechte lokale uitstoot. Bij het verbeteren van de luchtkwaliteit is ook de inzet van bedrijven én bewoners onmisbaar. Die inzet is terug te vinden in activiteiten tijdens de Week van de Vooruitgang en de Autovrije Zondag. Daarom ondersteunt de gemeente Amsterdam de Week van de Vooruitgang. Gedurende de week zijn de verschillende wethouders bij de activiteiten betrokken. Ook door de stadsdelen en bedrijven worden diverse activiteiten georganiseerd.

Hieronder volgt een selectie van activiteiten tijdens deze week. Het volledige programma is te vinden op www.gezondelucht.amsterdam.nl.

Maandag 17 september:

1. Fiets naar je werk !
Maandag 17 september heeft het motto `Fiets naar je werk'. Op deze dag stimuleren de Amsterdamse werkgevers hun medewerkers nog eens extra om de fiets te nemen. Overal in de stad en bij deelnemende bedrijven worden kleine attenties aan fietsende werknemers aangeboden. Naast veel gemeentelijke organisaties doen ook bedrijven als het Parool, MTV, RAI, NH-hotel en de Nederlandse Kankerbestrijding mee. Wethouder Marijke Vos zal bij de ingang van de fietsenstalling van het Stadhuis een attentie uitdelen aan de ambtenaren die per fiets naar het werk komen. Tijd: 8.30 uur Locatie: Stadhuis, Amstel 1

16 mei 2007 Gemeente Amsterdam
Kenmerk 033 Bestuursdienst
Pagina 2 van 3

2. Luchtkwaliteitles
Wethouder Milieu Marijke Vos geeft op maandag 17 september de eerste luchtkwaliteitles aan leerlingen van het Sint-Nicolaaslyceum in stadsdeel Zuideramstel. De leerlingen gaan vervolgens de straat op om zelf luchtmetingen te doen. De les maakt onderdeel uit van een lessenserie Luchtkwaliteit die is ontwikkeld door het Milieucentrum Amsterdam en het Amsterdams NME Centrum voor leerlingen van zes middelbare scholen. In vier weken leren zij meer over de luchtkwaliteit, en gaan zij zelf aan de slag om de lucht schoner te maken.
Tijd: 11.00 uur Locatie: Prinses Irenestraat 21

3 Band op spanning
Op maandag start ook de service Band op Spanning. De Stichting de Groene Garage gaat, in opdracht van de gemeente Amsterdam, de gehele week langs bij grote bedrijven om gratis de autobanden van werknemers op spanning te brengen. Het op juiste spanning houden van banden levert brandstofbesparing op en zorgt voor minder uitstoot van fijn stof en stikstofdioxide. De gemeente biedt dit aan om bedrijven en werknemers te stimuleren hier in het vervolg zelf ook aandacht aan te besteden. De eerste bandenspanningmeting wordt verricht door wethouder Herrema, Verkeer en Vervoer. Tijd: 10.00 uur Locatie: SBS6, Rietlandpark 333.

Donderdag 20 september

1. Op voeten en fietsen naar school Op donderdag 20 september geeft directeur Joop Goos, VVN in Amsterdam de aftrap van de landelijke actiedag: Op voeten en fietsen naar school. Aanwezig is de wethouder voor Milieu, Marijke Vos en de wethouder voor Verkeer en Vervoer, Tjeerd Herrema. Zoveel mogelijk leerlingen van 45 Amsterdamse basisscholen gaan op die dag lopend of fietsend naar school. Daar wordt niet- alleen de luchtkwaliteit beter van: het is goed voor de conditie van kind en ouder en de verkeersveiligheid rondom scholen verbetert. Tijd: 8.30-10.00 uur Locatie: Basisschool de Odyssee, Cycladenlaan 2.

De school met de meeste fietsende kinderen krijgt rond 15.00 uur de eerste Amsterdamse Voeten en Fietsen wisselbeker. Rond 12.00 uur wordt de winnende school bekend gemaakt via een persbericht.

2. Slotdebat Gezonde lucht
Op donderdag 20 september is het slotdebat Gezonde lucht in Podium Mozaiëk. Elke Amsterdammer kan rechtstreeks met de verantwoordelijke bestuurders in gesprek over de maatregelen die de gemeente voorstelt om te zorgen voor minder en schoner verkeer binnen de ring A10. Deze maatregelen staan in het discussiedocument `Voorrang voor een gezonde stad' dat het college van B&W op 26 juni heeft gespresenteerd. Van 5 tot 20 september zijn hier tal van debatten over georganiseerd onder meer door de stadsdelen binnen de ring. Na het debat met de stad volgt zo snel mogelijk het definitieve plan dat de gemeente zal aanbieden voor inspraak. Tijd: 19.00 uur Locatie: Podium Mozaiëk, Bos en Lommerweg 91

Zaterdag 22 september

1. Allereerste Schone en Zuinige Mobiliteitsbeurs Onder het motto Racen naar de Toekomst zal op zaterdag 22 september de allereerste Schone en Zuinige Mobiliteitsbeurs plaatsvinden op het Zeeburgereiland. De hele dag kunnen Amsterdammers hier zien wat er allemaal mogelijk is om schoner en zuiniger te
---

16 mei 2007 Gemeente Amsterdam
Kenmerk 033 Bestuursdienst
Pagina 3 van 3

rijden. De Schone en Zuinige mobiliteitsbeurs wordt om 10.45 uur op unieke wijze geopend door Huub Stapel en de wethouders Tjeerd Herrema en Marijke Vos.

De Schone en Zuinige Mobiliteitsbeurs is georganiseerd door de gemeente Amsterdam in samenwerking met diverse organisaties waaronder de ANWB, RAI-vereniging, Senter Novem, Band op Spanning, het ROC van Amsterdam. Tijd: 10.00-18.00 uurr Locatie: Zeeburgereiland

Zondag 23 september

Autovrije dag
De Week van de Vooruitgang wordt feestelijk afgesloten met de autovrije zondag op 23 september. Dit jaar organiseren Amsterdammers zelf allerlei activiteiten en evenementen op straat onder het motto `gezond bewegen in een schone stad'. Inmiddels zijn er ruim 80 activiteiten (zie bijlage). Het gebied binnen de ring A10 is van 9.00 uur tot 17.00 uur grotendeels autovrij. Autoverkeer kan het autovrije gebied niet in, wel uit. Ook de leden van het college van B&W zullen deze dag verschillende evenementen bezoeken. Voor meer informatie: www.autovrijedag.amsterdam.nl.

U bent van harte uitgenodigd om bij deze activiteiten aanwezig te zijn.

Met vriendelijke groet,

afdeling Bestuursvoorlichting