Nieuwe lichting militairen oefent voor Uruzgan

Van 17 september tot en met 5 oktober 2007 wordt er in delen van de provincies Utrecht en Gelderland een grote oefening gehouden. De oefening, Uruzgan Integration, geldt als belangrijke voorbereiding voor eenheden die later dit jaar worden ingezet in Uruzgan. De integratieoefening moet de militairen voorbereiden op het optreden van verschillende eenheden in gezamenlijk verband. De oefenende eenheden gaan de huidige troepen van de Task Force Uruzgan (TFU) opvolgen. De rotatie TFU is voorzien rond 1 december dit jaar.

Aan de oefening Uruzgan Integration nemen ruim vijftienhonderd militairen deel. Het grootste deel daarvan maakt deel uit van de Battle Group en van de geniecompagnie. Deze eenheden hebben een belangrijke taak in het beschermen en beveiligen van het Provincial Reconstruction Team dat de wederopbouw in de Afghaanse provincie Uruzgan ondersteunt.

De kern van de eenheden is afkomstig van 43 Gemechaniseerde Brigade te Havelte. Overige deelnemende militairen zijn onder andere werkzaam bij 11 Luchtmobiele Brigade, 101 Gevechtssteunbrigade, 1 Logistieke Brigade en de Koninklijke Marechaussee.

De luchtmacht neemt deel aan de oefening met Cougar transporthelikopters van vliegbasis Soesterberg en Apache gevechtshelikopters van vliegbasis Gilze-Rijen. F-16 jachtvliegtuigen, afkomstig van vliegbasis Leeuwarden en/of Volkel, verzorgen samen met de Apaches luchtsteun aan de grondtroepen.

De oefening wordt globaal gehouden binnen de vierhoek die begrensd wordt door Kampen-Nijmegen-Utrecht-Huizen. De oefening vindt grotendeels plaats op oefenterreinen van Defensie. Binnen het genoemde gebied vinden verplaatsingen over de weg en vliegbewegingen van F-16's en helikopters plaats. Tijdens Uruzgan Integration kan door de helikopters om tactische redenen laag worden gevlogen. De vliegbewegingen vinden plaats vanaf woensdag 19 september en voornamelijk tussen 09.00 uur en 16.00 uur. Op enkele dagen in week 40 wordt tot 22.00 uur gevlogen.

Noot voor redacties (