UMC Utrecht


400 harttransplantaties en 100 steunharten in UMC Utrecht

Onlangs heeft in het UMC Utrecht de vierhonderdste harttransplantatie plaatsgevonden. Ook werd het honderdste steunhart geplaatst als overbrugging naar een harttransplantatie. Harttransplantatie is de laatste behandeling bij patiënten met een eindstadium van een hartziekte.

Jaarlijks ontvangen in Nederland ongeveer 40 mensen een donorhart. De afgelopen twee jaren lag dit aantal lager door het teruglopend aantal donoren.

In het UMC Utrecht is onlangs ook het honderdste steunhart geplaatst. Het UMC Utrecht voert deze behandeling uit sinds 1993 en is één van de grotere Europese centra op dit gebied. Het steunhart, ofwel Ventricular Assist Device, is een pomp die de bloedsomloop overneemt bij ernstig zieke patiënten die dreigen te overlijden als gevolg van onvoldoende eigen hartfunctie.

Het steunhart wordt gebruikt als overbrugging naar een harttransplantatie als er niet op tijd een donorhart beschikbaar is. Jaarlijks ontvangen een tiental patiënten een steunhart. De resultaten zijn zo gunstig dat deze behandeling misschien in de toekomst als alternatief voor een harttransplantatie kan dienen.

Harttransplantaties
De eerste harttransplantatie ter wereld werd uitgevoerd in 1967. Pas sinds het begin van de jaren tachtig wordt deze behandeling toegepast op grotere schaal en met betere resultaten. In Nederland worden harttransplantaties verricht sinds 1984, zowel in het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam als in het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Wereldwijd zijn er inmiddels ruim 76.000 harttransplantaties verricht. De overlevingskans na transplantatie is bijzonder goed: één jaar na de transplantatie is 85 tot 90 procent van de patiënten nog in leven. Na vijf jaar ligt het percentage op 75 tot 80 procent en na tien jaar op 65 procent. De meeste patiënten ervaren na harttransplantatie weinig beperkingen en zijn tot veel lichamelijke inspanning in staat.

Wachttijd
De wachttijd voor harttransplantatie is op dit moment gemiddeld acht tot tien maanden. Sommige patiënten wachten langer dan een jaar. Ook in andere landen lopen de wachttijden op door het krappe aanbod van donorharten.

Op 5 oktober aanstaande organiseert de divisie Hart & Longen van het UMC Utrecht een symposium over de mogelijkheden en onmogelijkheden van harttransplantaties en steunharten.

Voor nadere informatie:
UMC Utrecht, In- en Externe Communicatie
Brigitte Lobée en Ilse van Wijk, tel. 030 250 8580 / 6371

maandag 17 september 2007