Vereniging Eigen Huis: bouwers appartementen negeren wensen van kopers

17/09/2007 09:25



Vereniging Eigen Huis



Vereniging Eigen Huis: bouwers appartementen negeren wensen van kopers

Steeds meer flats worden gebouwd zonder balkon of berging

Amersfoort, 17 september 2007

Bouwers van appartementen hebben geen oog voor de woonwensen van kopers. Steeds meer appartementen worden opgeleverd zonder berging of balkon, terwijl kopers dergelijke voorzieningen massaal wel willen. In Amsterdam en Rotterdam heeft al 63% van de opgeleverde appartementen geen berging meer die de eigenaren gebruiken voor opslag van hun fietsen, meubels of koffers. In een representatief onderzoek peilde Vereniging Eigen Huis de behoefte van appartementskopers aan een eigen berging en een buitenruimte als een balkon of terras. Maar liefst 84% vindt een appartement zonder binnen-of buitenberging niet acceptabel en 78% vindt het ontbreken van een balkon of terras bij een nieuwbouwappartement onaanvaardbaar.

Sinds 2003 is de aanwezigheid van een berging en een buitenruimte als een balkon of terras niet meer verplicht bij nieuwbouwappartementen. Deze woningonderdelen zijn uit het Bouwbesluit geschrapt. Sindsdien worden steeds meer appartementen gebouwd zonder balkon, terras of berging. Hoewel het Bouwbesluit de minimumeisen van een woning beschrijft, worden deze normen in de bouwwereld vaak als maximum gehanteerd. Als het niet verplicht is, wordt het ook niet gebouwd.

Een balkon of terras en een berging zijn in de ogen van Nederlanders onmisbaar bij een appartement. Bijna 80% van de Nederlandse bevolking is het dan ook eens met de stelling dat bij nieuwbouw een afsluitbare berging verplicht gesteld moet worden. Een balkon of terras moet volgens driekwart van de Nederlanders opnieuw in het Bouwbesluit verplicht worden opgenomen.

De woonwethouders van de vier grote steden verzochten minister Vogelaar eerder dit jaar al om een balkon of terras en een berging in het Bouwbesluit weer verplicht te stellen. Ook om andere redenen is het ontbreken van bergruimte onwenselijk. Zo zullen gezinnen door het ontbreken van berging en balkon eerder uit de stad wegtrekken. Ook zullen bewoners door het ontbreken van een berging voor de eigen fiets(en) sneller geneigd zijn de auto te pakken. Omdat in de huidige woningmarkt kopers het niet voor het zeggen hebben, vindt Vereniging Eigen Huis dat een balkon of terras en de berging weer verplicht moeten worden gesteld in het Bouwbesluit.

Noot voor de redactie,