Centrum voor Jeugd en Gezin in Spilstad Eindhoven

maandag 17 september 2007

Eindhoven gelooft in Spilcentra (BredeScholen) en werkt hard aan de aanleg van een pedagogische infrastructuur. Het pas door minister André Rouvoet geopende eerste officiële Centrum voor Jeugd en Gezin past prima in die ontwikkeling.

Centrum voor Jeugd en Gezin.

Het Centrum bevindt zich op korte afstand van het gemeentehuis en bestaat uit één loket. Ouders, kinderen én jongeren kunnen er terecht met hun vragen op het gebied van opvoeden en opgroeien.

Eindhoven behoort tot de voorlopers als het gaat om het slechten van muren tussen zorg- en onderwijsinstellingen en het realiseren van een pedagogische infrastructuur. De gemeente richt zich daarbij in eerste instantie op de jeugd tot 12 jaar. Dit heeft geleid tot de vorming van circa zestig Spilcentra waarvan een aantal nog in ontwikkeling is. Basisonderwijs, peuterwerk, kinderopvang en opvoedingsondersteuning werken binnen deze centra samen.

De naam Spil staat voor Spelen, Integreren en Leren. De maximale ontwikkelingskansen van alle kinderen staan daarbij centraal. De Spilcentra hebben alle dezelfde basisstructuur, maar krijgen per gebied (wijk/buurt) verschillende profielen, afhankelijk van de concrete groep kinderen en ouders voor wie ze zijn bedoeld. Spilcentra zijn ontwikkelingsgerichte centra op gebiedsniveau met de functies educatie, spelen, opvang, ontwikkelingsstimulering, opvoedingsondersteuning en een systeem van vroege signalering en ontwikkelingsmonitoring. In Spilcentra werkt een aantal voorzieningen structureel inhoudelijk en organisatorisch samen. De basis van Spilcentra wordt gevormd door het basisonderwijs, het peuterwerk en de kinderopvang. Deze basis kan aangevuld worden met andere functies waardoor Spilbrede eenheden ontstaan.

De gedachte van een ononderbroken ontwikkelingsgang voor kinderen, het inzicht in de dagindelingsproblematiek en het aanbieden van dagarrangementen liggen ten grondslag aan de keuze om in geheel Eindhoven tot Spilcentra over te gaan.