Gemeente Arnhem

Dany Jacobs lector kunst, cultuur en economie ArtEZ/HAN (17-09-2007) Prof. dr. Dany Jacobs is per 1 september 2007 benoemd tot lector Kunst, Cultuur en Economie van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en ArtEZ hogeschool voor de kunsten. Het lectoraat is een initiatief van de Gemeente Arnhem, de HAN en ArtEZ en richt zich op de economische betekenis van kunst en cultuur voor Arnhem en de regio.

Jacobs, geboren in 1954 te Brugge, was de laatste jaren hoogleraar Strategisch Management aan de Rijksuniversiteit Groningen en daarnaast lector bij het Amsterdam Fashion Institute. Vanuit ArtEZ/HAN wordt Jacobs voor 1 dag per week gedetacheerd naar de Universiteit van Amsterdam als bijzonder hoogleraar Industriële Ontwikkeling en Innovatiebeleid aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde. Jacobs heeft een grote reeks publicaties op zijn naam staan, waaronder Adding Values, the Cultural Side of Innovation (2007), Strategie. Leve de diversiteit (2005) en Het Kennisoffensief. Slim concurreren in de kenniseconomie (1996). Hij bekleedt verschillende adviesfuncties. Zo is hij lid van de Commissie van Wijzen ICES-KIS (Interdepartementale Commissie Economische Structuurversterking - Kennisinfrastructuur) en lid van de wetenschappelijke adviesraad van het Max Goote Kenniscentrum. Ook is hij columnist/recensent bij onder andere NRC Handelsblad, het Financieel Dagblad, Intermediair, Texpress en Intellectueel Kapitaal.

Lectoraat Kunst, Cultuur en Economie
Als lector Kunst, Cultuur en Economie gaat Jacobs zich richten op het vergroten van het inzicht in de rol en betekenis van de creatieve sector in de regio, door het doen van onderzoek, het analyseren van tekorten en het formuleren van potentiële verbeteringen. Samen met de lectoren Frans Nauta (HAN) en José Teunissen (ArtEZ) wil Dany Jacobs gaan werken aan een Arnhems Centrum voor Innovatie en Creatieve Economie. Zij willen daarbij natuurlijk ook voortbouwen op elders ontwikkelde inzichten en activiteiten. De onderzoeksresultaten worden vertaald naar beleid en beleidsaanbevelingen voor de gemeente Arnhem en andere betrokken organisaties. Hoewel het lectoraat en het kenniscentrum zich primair zullen richten op de regio Arnhem, wordt een bredere (nationale, internationale) werking dan alleen de regio beoogd.
Het lectoraat Kunst, Cultuur en Economie zal tevens concrete projecten voor kunstenaars en vormgevers in de regio Arnhem initiëren. Daarbij zal het ondernemerschap binnen de creatieve sector gestimuleerd worden, onder andere door het leggen van verbindingen tussen de creatieve bedrijfstakken en andere delen van het bedrijfsleven. Het lectoraat wil de commerciële voorbereiding van studenten van kunstopleidingen in het algemeen en van ArtEZ in het bijzonder vergroten. Voor zelfstandigen en medewerkers in de creatieve sector wil het voorzien in (bij)scholing, begeleiding en advisering.

ArtEZ hogeschool voor de kunsten
ArtEZ hogeschool voor de kunsten verzorgt voor ruim 3.000 studenten onderwijs op het gebied van beeldende kunst, mode, vormgeving, bouwkunst, muziek, dans en theater in Arnhem, Enschede en Zwolle. Het aanbod van opleidingen en afstudeerspecialisaties op bachelor- en masterniveau is breed en gevarieerd. ArtEZ richt zich op de meest getalenteerde kunststudenten, uit Nederland en daarbuiten. De kwaliteit van het onderwijs blijkt uit de erkenning vanuit het werkveld, nationaal en internationaal. Via vijf lectoraten levert ArtEZ een bijdrage aan het onderzoek naar de actuele kunstpraktijk: Modevormgeving, Kunst & Reflectie, PopKunst, Kunsteducatie en - samen met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen - Kunst, Cultuur en Economie.

Hogeschool van Arnhem en Nijmegen
De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) behoort met zo'n 27.000 studenten, 2600 werknemers en méér dan 100 hbo- en masteropleidingen bij de top van de grotere Nederlandse hogescholen. Verdeeld over campussen in Arnhem en Nijmegen biedt de HAN 60 hbo-bacheloropleidingen, 16 masteropleidingen en meer dan 160 post-hbo-opleidingen in de interessegebieden 'Economie, Management en Recht', 'Techniek', 'Informatica, Communicatie en Media', 'Onderwijs en Opleiden', 'Gedrag en Maatschappij', 'Gezondheid' en 'Sport en Beweging'. Daarnaast verrichten 28 lectoraten toegepast onderzoek in een breed scala van vakgebieden van 'Innovatie' tot 'Acute Intensieve Zorg' en van "Molecular Life Science' tot 'Leren met ICT'.