Waterschap Groot Salland

Schoolkinderen enthousiast over baggeren Overijssels kanaal

Laatste wijziging: 17 september 2007

Zo'n 150 leerlingen van de Heilig Hart basisschool uit Lemelerveld waren vrijdag 14 september te gast bij het waterschap om te kijken naar het baggeren van het Overijssels Kanaal. Ook werd uitleg gegeven over het waterleven in het kanaal. Het bezoek kreeg aandacht van RTV-Oost door een radio life-uitzending vanaf locatie.

Tijdens een informatiebijeenkomst eind augustus over het baggerwerk was een ouder van één van de leerlingen aanwezig. Hij was enthousiast over de baggerklus en via juffrouw Debby Holleboom was een afspraak met het waterschap over een bezoek van de school snel gemaakt. Als voorbereiding op het bezoek was aan de kinderen op school al verteld waar het waterschap zich dagelijks mee bezig houdt.

Baggerwerk Lemelerveld

In Lemelerveld zijn delen van het Overijssels kanaal eind jaren tachtig voor het laatst gebaggerd. Door de jaren heen is hier een laag bodemslib ontstaan van ongeveer 0,50 cm door inspoeling van taluds en vuil en zand van naast gelegen wegen, overstorten van de riolering en het afsterven van plantenresten. Het Overijssels kanaal vormt een belangrijke `groene route' door Lemelerveld. De werkzaamheden worden uitgevoerd tot einde industrieterrein(zuidzijde), stuw Brokx (westzijde ) en brug Heideparkweg/Ommerweg (oostzijde). In totaal komt er ruim 17.000 m3 baggerspecie vrij. Deze bagger is grotendeels licht verontreinigd (klasse 1 en 2) en wordt met vrachtwagens afgevoerd naar een erkende verwerker.

Baggeren goed voor de natuur

Door de baggerwerkzaamheden wordt de aan- en afvoer van water verbeterd en kan stankoverlast worden voorkomen. Daarnaast geeft het de flora en fauna een positieve impuls. In en rond het Overijssels Kanaal en de vijvers leven veel planten en dieren. Opvallende oeverplanten zijn bijvoorbeeld de grote egelskop en het groot Hoefblad.Door het baggeren verbeteren de omstandigheden voor het waterleven. Het water wordt dieper en er komt geen verontreiniging meer vanuit de vervuilde sliblaag. Er zal meer zuurstof in het water komen. Na het baggeren krijgen meer verschillende planten- en diersoorten een kans om zich hier te vestigen. Tijdens het baggerwerk zal zoveel mogelijk rekening worden gehouden met de natuur. Oevervegetaties worden gespaard en er wordt zorg besteed aan de aanwezige vissen en amfibieën.

Waterschap Groot Salland | Dr. van Thienenweg 1 | Postbus 60 | 8000 AB Zwolle | t (038) 455 72 00 | info@wgs.nl