Politie Groningen

Politie en Veiligheidszorg starten anti-inbraakcampagne voor studenten

Groningen, 17-09-2007 o Regiopolitie Groningen start in samenwerking met de Stichting Veiligheidszorg Groningen een campagne om studenten bewust te maken van de risico's van inbraak en diefstal. De campagne volgt op een eerdere actie tijdens de recente Keiweek. Studenten in de stad krijgen zowel aan de deur als ook digitaal adviezen hoe inbraak en diefstal voorkomen.

Studentenwoningen zijn procentueel vaker doelwit van inbrekers. Dat komt vooral doordat de bewoners niet altijd even consequent zijn in het afsluiten van hun woning en hun kamer. In 2006 werd van het woningbestand in de stad Groningen 1,4 procent getroffen door een inbraak. Bij de officiële studentenwoningen betrof dat percentage 4,8 procent.

Hengelen of flipperen

Het inbreken in studentenwoningen gebeurt meestal door middel van hengelen of flipperen. Die laatste methode houdt in dat een stuk plastic tussen het slot en het kozijn wordt geduwd waardoor het slot naar achteren wordt geschoven. Een beetje ervaren inbreker heeft hier slechts enkele seconden tijd voor nodig. Het hengelen is een evenzeer bekend fenomeen, hoewel het iets meer tijd in beslag neemt. Via de brievenbus wordt in dat geval een stuk ijzer naar binnen geschoven waarmee de deurklink of de grendel wordt geopend.

Voorkomen van inbraak

Bij hengelen of flipperen ontstaan meestal geen duidelijke sporen van inbraak. Sommige verzekeringsmaatschappijen weigeren uit te keren als er geen sporen van braak of verbreking zijn. De beide genoemde methodes zijn op een tamelijk simpele manier tegen te gaan, door consequent de deur in het slot te draaien. Er zijn daarnaast materialen in de handel die het de inbrekers een stuk lastiger maken. Een anti-inbraakstrip op de voordeur en een latje achter de brievenbus en een brievenzak, een zogeheten postkeeper, bemoeilijken het flipperen en het hengelen aanzienlijk.

Inzet studentencontactfunctionarissen

Regiopolitie Groningen richt zich sinds een jaar met de eigen studentencontactfunctionarissen op de studentenwereld in de stad Groningen. Tijdens de Keiweek is de nieuwe lichting studenten vooral duidelijk gemaakt hoe de spelregels er in Groningen uitzien, waar de politie tegen optreedt maar ook hoe de politie hen kan helpen. Inbraakpreventie hoort daar ook bij.

Anti-inbraakstrip met korting

De komende maanden worden studenten zowel rechtstreeks als digitaal benaderd en van advies voorzien. In samenwerking met de buurtagenten gaan medewerkers van de Stichting Veiligheids Zorg Groningen per wijk studentenpanden bezoeken en de bewoners informeren over de risico's van inbraak en over de mogelijkheden om ongewenst bezoek te voorkomen. De studenten krijgen dan ook de gelegenheid om tegen gereduceerd tarief inbraakwerende voorzieningen te kopen, zoals een anti-inbraakstrip, ook wel de anti-flipperstrip genoemd.

Informatie per e-mail

De studenten van de Rijksuniversiteit en van de Hanzehogeschool worden de komende tijd ook zoveel mogelijk per e-mail van informatie voorzien. In dat contact wordt ook een aanvraagformulier voor een uitvoerig preventieadvies gekoppeld. Daarnaast worden
studentenverenigingen gevraagd om hun leden op de hoogte te brengen van de mogelijkheden die er zijn.

Veiligheid Voorop

De campagne start binnenkort tijdens de actie Veiligheid Voorop, een initiatief van de gemeente Groningen, Regiopolitie Groningen en de Stichting Veiligheidszorg. Gedurende enkele weken zijn er in de wijken extra activiteiten gericht op de veiligheid van de bewoners.