Buienradar.nl zet radar 3 dagen vooruit

17/09/2007 10:48



BOOM BV



ARNHEM - De website buienradar.nl is gestart met het weergeven van een regenprognose tot 3 dagen vooruit. De beelden die in stappen van 3 uur worden weergegeven op de website beslaan geheel Europa. Voor de regenprognose is Buienradar een samenwerking aangegaan met het Zwitserse bedrijf Meteoblue.

"De beelden zijn wederom uniek" zegt Edwin Rijkaart van Buienradar.nl. "Weersverwachtingen zijn niets nieuws maar nog nooit konden bezoekers zo simpel zien waar de regen gaat vallen de komende 3 dagen. Vaak geeft de weerverwachting een regenprognose af in procenten. Maar dan weet je nog steeds niet of dat voor je eigen regio is. Met deze beelden kun je dat wel zien" aldus Rijkaart.

De huidige radar beelden geven een verwachting van maximaal 2 uur vooruit. Nieuwe technieken zorgen ervoor dat er een betrouwbare regenverwachting gemaakt kan worden 3 dagen vooruit. Het Zwitserse Meteoblue die de beelden maakt baseert zich op het Numerical weather prediction model dat een alom geprezen model is in de meteo wereld. Voor het hanteren van dit model zijn de krachtigste computers nodig en de modernste technieken. Het model is verbeterd via een samenwerking dat Meteoblue heeft met de universiteit van Basel.

"Met de 3 daagse regenverwachting verbeteren wij wederom onze website Buienradar.nl. De afgelopen zomer was een gekkenhuis. In de maand juli piekte we met 5,5 miljoen unieke bezoekers. Volgens de STIR (Stichting Internetreclame) zijn we inmiddels de 4e site van Nederland en groter dan sites als NU.nl en Hyves. Ik was verrast dat ook in de maand augustus, die droger was dan juli, de bezoekers aantallen hoog bleven. Toen bezochten 4,6 miljoen mensen onze site" aldus Rijkaart.

"Onze komst heeft veel stof doen opwaaien in meteo land. Maar nu nemen ze volop onze ideeën over. Kennelijk waren die toch zo slecht nog niet. Wij hebben ook een bijdrage mogen leveren aan de wijziging die er binnenkort komt in de KNMI wetgeving. Wij zijn voorstander van vrije data politiek binnen de overheid. Data waar u en ik toch al belasting over betalen moet vrij beschikbaar zijn voor iedereen zonder extra kosten" sluit Rijkaart af.





http://www.buienradar.nl