Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

2007

Luis in je haar? Kammen maar! 17 september 2007

Hoofdluis verspreidt zich in een hoog tempo - vooral onder kinderen. Controleer dus vaak en grijp meteen in als u hoofdluis ontdekt. Kammen met een netenkam is dan de beste remedie. Dat is de belangrijkste boodschap van de nieuwe informatiecampagne die vandaag van start gaat. Het informatiemateriaal is ontwikkeld vanuit het RIVM en verkrijgbaar bij veel GGDen en vrijwel alle drogisterijen.

Na de zomervakantie lijkt het vaak alsof er een hoofdluis-epidemie is. Dat komt niet zozeer doordat hoofdluis dan meer voorkomt, maar doordat veel scholen dan luizencontroles houden. Met andere woorden: kinderen hebben vaak hoofdluis zonder het te weten. Ze besmetten zo andere kinderen, want hoofdluis verspreidt zich in een hoog tempo. Een kind vaak (laten) controleren scheelt een hoop rompslomp. Want hoe sneller u erbij bent, hoe sneller u de hoofdluis kunt bestrijden. Dat maakt de kans op verspreiding een stuk kleiner.

Goed controleren
Luizen zijn parasieten ze leven van bloed. Het zijn grijsblauwe beestjes van een paar millimeter groot, als ze bloed hebben opgezogen zijn ze roodbruin. Ze zitten vaak op warme plekjes: in het haar in de nek, achter de oren of onder de pony. Hun eitjes (neten) zijn grijswitte stipjes die hardnekkig aan de haren plakken. Vaak zitten neten dicht bij de hoofdhuid. Met het blote oog zijn ze lang niet altijd te zien. Signalen als jeuk en krabben op het hoofd wijzen soms op hoofdluis, maar vaak merkt iemand er helemaal niets van. Inspecteer het haar van uw kind dus regelmatig met een luizenkam. Want hoe minder luizen in het haar zitten, hoe makkelijker ze weer weg te krijgen zijn. Kam het haar vanaf de wortel, boven een wit vel papier. De luizen zullen dan op het papier vallen, en zijn dan makkelijker te zien.

Verwijderen
Zodra u hoofdluis vindt, zijn twee dingen belangrijk: de luizen bestrijden én ervoor zorgen dat ze niet terug komen. De beste manier om hoofdluis te bestrijden is de kammethode: gedurende twee weken het haar elke dag grondig kammen met een netenkam. Pluk voor pluk, vanaf de haarwortel. Dat kunt u eventueel combineren met het gebruik van een antihoofdluismiddel. Om de luis weg te hóuden, moet u ook de omgeving aanpakken. Beddengoed, knuffels en kleren wassen, het huis en de auto grondig stofzuigen. Ook alle borstels en kammen moet u ontsmetten. Verder is het belangrijk dat alle huisgenoten ook worden gecontroleerd. En dat u school, clubjes en vriendjes laat weten dat u hoofdluis hebt gevonden.

Voorkomen
Hoofdluis is nooit 100 % te voorkomen. De hoofdluis kan op elk hoofd gaan zitten, met hygiëne heeft dat niks te maken. Het helpt wel als u ervoor zorgt dat kinderen geen kammen, mutsen, hoofddoekjes of haarspeldjes met elkaar delen. Verder zorgt bijvoorbeeld een luizencape over de jas aan de kapstok dat luizen niet kunnen overlopen.
Luis in je haar? Kammen maar!
Hoofdluis verspreidt zich in een hoog tempo vooral onder kinderen. Controleer dus vaak en grijp meteen in als u hoofdluis ontdekt. Kammen met een speciale kam is de beste remedie.

Meer informatie?
Wilt u meer weten over hoofdluis, dan kunt u terecht bij de GGD in uw regio, de drogisterij of uw apotheek. In de drogisterijen wordt het thema 2 maanden lang extra onder de aandacht gebracht. De folders zijn ook daarna nog te downloaden of te bestellen op www.drogistensite.nl.U kunt ook kijken op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu: http://www.rivm.nl/infectieziekten.

___________________________