ANP Historisch Fotoarchief pakt uit met 50 jaar dijkverbinding Marken

17/09/2007 10:50



ANP



Amsterdam - 17 september 2007

Op 17 oktober 1957 werd het laatste gat gedicht in de dijk die Marken met het vasteland verbindt. Volgende maand wordt herdacht dat Marken vijftig jaar geleden ophield te bestaan als eiland. Een historisch moment dat natuurlijk vraagt om illustratiemateriaal.

Het historisch fotoarchief van het ANP heeft een prachtcollectie van Marken. De foto's tonen een tijdsbeeld van voor en na de dijksluiting. De oudste foto uit het archief dateert uit circa 1926: twee jonge meisjes bij de kerk van Marken. Daarnaast beelden van de manier waarop de bewoners zich wisten te redden tijdens de talrijke overstromingen die het eiland teisterden voordat de aanleg van de Afsluitdijk een eind maakte aan de invloeden van het Zuiderzeewater. Ook de laatste werkzaamheden aan de dijk en de officiële opening twee jaar later zijn in het archief terug te vinden. Daar bovenop nog talrijke foto's van de inwoners in hun klederdracht, de markante vuurtoren 'het Paard van Marken' en straatbeelden van het schiereiland.

Alle beelden zijn terug te vinden in onze publieksportal: www.anpfotoarchief.nl. Op de homepage is een selectie van de mooiste foto's geplaatst.





http://www.anpfotoarchief.nl