Prijs voor beste digitale presentatie over kernwaarden van de rechtsstaat

De maatschappelijke commissie Uitdragen kernwaarden van de rechtsstaat looft een prijs uit van 3000 euro voor de meest tot de verbeelding sprekende digitale presentatie over de kernwaarden van de rechtsstaat. De commissie is bezig een advies op te stellen om burgers bekender en vertrouwder te maken met die kernwaarden, maar vindt het belangrijk dat ook andere mensen een bijdrage kunnen leveren.

Voor het functioneren van onze rechtsstaat is het essentieel dat mensen in onze samenleving de fundamentele waarden van de rechtsstaat kennen en vooral ook delen. Dan gaat het om basiskennis over 'hoe werkt de rechtsstaat', maar ook om 'vaardigheden in de omgang met dilemma's tussen kernwaarden'. Bijvoorbeeld over de spanning tussen de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van godsdienst, of tussen privacybescherming en terrorismebestrijding.

Met de prijsvraag hoopt de commissie op aansprekende en creatieve verhalen die helpen om de kernwaarden en de bijbehorende dilemma's van de rechtsstaat voor een breed publiek levend en inzichtelijk te maken. Vooral creatieve en jonge burgers van de toekomst, zoals studenten, jonge kunstenaars, fotografen en tekstschrijvers, worden uitgenodigd om deel te nemen. De digitale presentatie kan bestaan uit een film, een spel, een collage of een tekst.

Inzendingen moeten binnen zijn op 1 november 2007. Een jury onder leiding van commissievoorzitter Prof. Dr. W.B.H.J van de Donk beoordeelt de inzendingen. De beste inzendingen worden gepubliceerd op de website van het ministerie van Justitie en vermeld in het advies van de commissie. De allerbeste krijgt een prijs van 3000 euro. Deze prijs wordt door de commissievoorzitter uitgereikt tijdens de presentatie van het advies van de commissie Uitdragen kernwaarden van de rechtsstaat aan de minister van Justitie en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Noot voor redacties (