Commissie Gelijke Behandeling

CGB: LEEFTIJDSONDERSCHEID IN SOCIALE PLANNEN LASTIGE SPAGAAT

17-09-2007 Leeftijdsonderscheid in sociale plannen is toegestaan, als dat ten doel heeft de kansen van werknemers op de arbeidsmarkt te vergroten. Dat blijkt uit een advies dat de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) vandaag heeft uitgebracht. De CGB adviseert minder in starre leeftijdscategorieën te denken, ook bij regelingen die ten doel hebben inkomensderving na ontslag te compenseren.

Sinds de invoering van de Wet gelijke behandeling op grond van leeftijd bij de arbeid (WGBL) krijgt de CGB geregeld verzoeken van zowel werknemers als werknemers om sociale plannen te beoordelen. Omdat het voor oudere werknemers na gedwongen ontslag lastiger is weer aan de slag te komen, zijn aparte financiële regelingen voor hen in beginsel toegestaan. Sociale partners moeten de daarbij gehanteerde leeftijdsgrenzen wel kunnen motiveren.

Oudere werknemers uitsluiten van (om)scholing is in strijd met de WGBL. Dat scholing voor ouderen weinig zin zou hebben, onderstreept juist de vooroordelen over de inzetbaarheid van ouderen. De CGB roept sociale partners daarom op de employability van werknemers, ongeacht hun leeftijd, voorop te stellen.

Het hanteren van de zogenoemde kantonrechtersformule bij het vaststellen van ontslagvergoedingen in sociale plannen is in principe toegestaan. Alex Geert Castermans, CGB-voorzitter, zegt hierover: Een werkgever mag trouwe werknemers best belonen en rekening houden met de arbeidsmarktpositie van ouderen. Het is daarbij wel zaak deze groep niet het stempel onbemiddelbaar mee te geven. Dat levert een lastige spagaat op. Die kan worden voorkomen door te focussen op kansen in plaats van onmogelijkheden en door niet met scherpe verschillen, maar glijdende schalen te werken.

Het Advies Leeftijdsonderscheid in sociale plannen (2007-5) kunt u nalezen op www.cgb.nl. Op deze website vindt u ook een beknopte brochure over dit onderwerp, voorzien van een checklist. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Commissie Gelijke Behandeling (CGB), Marcel Scholten, perswoordvoerder, via 030 888 38 88 of 06 481 300 42.

Contact

Wilt u een klacht indienen of heeft u een juridische vraag aan de CGB?

Bel op werkdagen tussen 14:00 uur en 16:00 uur het juridisch spreekuur (030 888 38 88)

Postbus 16001| 3500 DA Utrecht| T 030 888 38 88| F 030 888 38 83| E info@cgb.nl| Teksttelefoon 030 888 38 29