Gemeente Asten


17-09-2007
Gemeente Asten vraagt uw mening

In de week van 17 september ontvangen 1800 inwoners in de gemeente Asten een aantal enquêtes. De vragen hebben betrekking op onderwerpen die hen rechtstreeks raken. De vragen gaan over de onderwerpen: leefbaarheid en veiligheid in de wijk, de (toekomstige) woonbehoefte en de mening van burgers over hun contacten met de gemeente (gemeentelijke dienstverlening).
Door de enquêtes te bundelen doet de gemeente slechts een keer een beroep op haar inwoners. De vragen zijn zo opgesteld dat ze snel en eenvoudig kunnen worden ingevuld.

Woningmarktonderzoek

In de gemeente Asten wonen ongeveer 16.300 mensen. De woonwensen van die mensen veranderen door de jaren heen. De gemeente heeft behoefte aan informatie om inzicht te krijgen in de veranderende behoeften van u als inwoner. Daarom houdt de gemeente in samenwerking met het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE) één keer in de twee jaar een uitgebreid woningmarktonderzoek.

In die woningmarktenquête wordt gevraagd in wat voor gezin u leeft, wat uw huidige woonsituatie is en wat uw wensen voor wonen in de toekomst zijn. Denkt u hierbij aan vragen zoals: "Heeft u verhuisplannen?", "In wat voor woning wilt u wonen?", "Waar wilt u wonen?", "Als u niet wilt verhuizen, wilt u de woning dan aanpassen zodat u er langer in kunt wonen?", "Wilt u zorg aan huis ontvangen?"

Leefbaarheids-/veiligheidsonderzoek
In Asten en enkele andere gemeenten wordt het woningmarktonderzoek gecombineerd met een onderzoek naar de beleving van inwoners van de leefbaarheid en veiligheid in Asten. In 2005 is voor het eerst uitgebreid onderzoek gedaan. Hieruit blijkt dat zowel de leefbaarheid als de veiligheid een ruime voldoende scoort, maar dat er ook verbeterpunten zijn. De gemeente Asten wil graag werken aan de kwaliteit van de leefomgeving en zich inzetten voor een veilig gevoel bij inwoners en bezoekers. Hierin spelen bijvoorbeeld de wijkraden een belangrijke rol.
Om te kunnen bezien of maatregelen effect hebben, wordt onderzocht en vergeleken hoe de inwoners van Asten in 2007 over veiligheid en de leefomgeving denken.

In de leefbaarheids-/veiligheidsenquête worden bijvoorbeeld vragen gesteld over de voorzieningen zoals winkels, verlichting, parkeergelegenheid in uw eigen buurt, criminaliteit in uw omgeving, en uw gevoel van veiligheid.

Gemeentelijke dienstverlening
De gemeente is gestart met een project om te komen tot een verbeterde serviceverlening aan de burgers. (project dienstverlening) Onderdelen van dit project zijn een snellere behandeling van brieven, een bundeling van loketten en een verbetering van onze website zodat u meer zaken digitaal kunt regelen. In 2004 heeft een klanttevredenheidsonderzoek plaatsgevonden. Toch heeft de gemeente nog enkele aanvullende vragen. Ook zijn twee vragen bijgevoegde die betrekking hebben op de gemeenteraad.

De uitkomsten
Het invullen en terugsturen van de enquête is van groot belang voor zowel de bewoners van de regio als voor de gemeenten, corporaties en bijvoorbeeld de wijkraden. Hoe meer reacties, hoe betrouwbaarder de uitkomsten van het onderzoek zijn. Er kan dan beter rekening gehouden worden met uw wensen. U kunt de enquete terugsturen tot 8 oktober 2007.
In het voorjaar van 2008 presenteren wij de resultaten van de onderzoeken.