Ministerie van Defensie

17-09-2007 11:21

MILITAIREN OEFENEN VOOR URUZGAN

Foto: ministerie van defensie - Oefenen van verschillende eenheden in gezamenlijk verband

In delen van de provincies Utrecht en Gelderland wordt van 17 september tot en met 5 oktober de oefening Uruzgan Integration gehouden. Deze grote training bereidt de eenheden voor die rond 1 december de huidige troepen van Task Force Uruzgan aflossen.

De oefening vindt vooral plaats op defensieoefenterreinen binnen de vierhoek Kampen-Nijmegen-Utrecht-Huizen. Legervoertuigen maken gebruik van de openbare weg. Boven het gebied vliegen vanaf woensdag 19 september tussen 09.00 uur en 16.00 uur F-16âs en helikopters. Op enkele dagen in week 40 wordt tot 22.00 uur gevlogen. Om tactische redenen kunnen de helikopters laag vliegen.

Tijdens Uruzgan Integration beoefenen ruim vijftienhonderd land- en luchtmachtmilitairen het optreden van verschillende eenheden in gezamenlijk verband. Het grootste deel daarvan behoort tot de zogenoemde Battle Group en de geniecompagnie. Zij hebben een belangrijke taak in de bescherming en beveiliging van het Provincial Reconstruction Team dat de wederopbouw in Uruzgan ondersteunt.

De kern van de eenheden is afkomstig van 43 Gemechaniseerde Brigade uit Havelte. Overige deelnemende militairen zijn onder andere werkzaam bij 11 Luchtmobiele Brigade, 101 Gevechtssteunbrigade, 1 Logistieke Brigade en de Koninklijke Marechaussee.

De luchtmacht neemt deel met Cougar-transporthelikopters van vliegbasis Soesterberg en Apache-gevechtshelikopters van vliegbasis Gilze-Rijen. F-16 jachtvliegtuigen, afkomstig van Leeuwarden en/of Volkel, verzorgen samen met de Apaches luchtsteun aan de grondtroepen.